Најновије

ЈАНКОВИЋ: Власт не жели да се открију убице Ивановића

Када би Грађански блок 381 преузео одговорност за Србију, имали бисмо јасан правац развоја према западноевропском стандарду живота и уређеној, одговорној држави која не служи да нам објасни зашто нешто не може, већ да створи услове да човек своје идеје оствари.

Јанковић (Фото: Јутјуб)

Овако за "Блиц" коментарише Саша Јанковић, лидер новог Грађанског блока 381, улогу и циљеве овог удружења у вези са бројним питањима и проблемима с којима се суочава Србија.

Прошле недеље формиран је Грађански блок 381, на чијем сте челу. Зашто баш 381?

- Три-осам-један је позивни знак за нашу земљу, а блок који смо направили је препрека гажењу наших вредности и најбоља грађа за подизање Србије у којој има смисла живети.

Који су вам циљеви?

- Смена диктатуре и свеобухватна модернизација земље. Хоћемо да човека ставимо у центар пажње државе, ослободимо и оспособимо демократске институције да гарантују слободу и правду, земљу окренемо ка Западу - тамо где је наш човек одувек ишао за бољим животом; да људима омогућимо једнаке шансе и пустимо их да слободно раде; подстакнемо успешне, заштитимо најслабије и створимо чисто и здраво животно окружење за будућност. Према релевантним истраживањима, Србија је данас земља у којој, од свих земаља на свету, људи најмање верују једни другима. У таквом друштву не може се људски живети. Хоћемо то да променимо, знамо и можемо.

Да ли видите овај блок као лидера опозиције?

- Још на првој конференцији за штампу после председничких избора рекао сам да ме не занима борба за лидерство у опозицији, већ за бољи живот у Србији. Србији треба свеж почетак. А када би овај блок преузео одговорност за њу, имали бисмо јасан правац развоја према западноевропском стандарду живота и уређеној, одговорној држави која не служи да нам објасни зашто нешто не може, већ да створи услове да човек своје идеје оствари. Сада је Србија земља пуна напетости, без курса и правца, упропашћене економије и са до земље сравњеним институцијама. Сигурни смо да у мултиетничкој средини каква је наша само грађански, а не великосрпски приступ штити од сталних етничких тензија; да западно државно уређење, а не источњачко, боље штити слободу и права човека и да тржишна привреда, а не државна економија, брже диже стандард и омогућава људима да се посвете животу. Стварањем Грађанског блока 381 омогућили смо бирачима избор и поштоваћемо демократски донету одлуку у ком правцу земља да крене после пада диктатуре. А ако је кључна реч "лидер", знам да са 381 на власти Србија не би, као у бесмислицама данашње власти, била лажни "лидер региона", већ лидер за оног ко је најбитнији - за своје грађане.

Због чега у вашем блоку нема више партија, покрета, политичких актера такође, као што су на пример СДС или ЛДП? Зашто нисте позвали Иницијативу "Не давимо Београд" или Локални фронт из Краљева, које су сличне грађанске политичке опције?

- Борис Тадић не може да прати наш програм и идеје, већ и даље брани своју политику из времена кад је био председник и бори се да докаже да је он био у праву, а народ погрешио. Не види колике је грешке током седам година вођења државе направио и колика је његова одговорност за оно чиме су га бирачи казнили, а себе још више. О Чедомиру Јовановићу све сам једним "нека, хвала" рекао током председничких избора и не бих ни себе ни Србију враћао на то, то смо решили. ЛДП и даље бира да буде његова жртва. Иницијативе НДБГД и Локални фронт се до сада нису изјасниле о низу кључних националних политичких тема. Ми у ствари и не знамо каква је њихова државна политика нити су оне до сада желеле да причају о томе. ПСГ и Грађански блок 381 разумеју важност локалних проблема, али видимо да муке сваког села и града нису изоловани инциденти, већ као правило проистичу из наопаке државне власти. Знамо да шеф свих локалних кабадахија седи у Београду и зато сваког петка у пет куцамо на његову адресу. Да људи не би морали да све своје слободно време, цео живот посвећују борби са влашћу за сваки појединачни проблем, треба да ваљано поставимо темеље државе и у њих уградимо моћ људи да решавају локална питања, а не да само протестују. Ако се НДБГД, ЛФ и сличне иницијативе препознају у политичкој платформи коју смо направили, врата су им отворена и то у њој и стоји.

Зашто сматрате да Грађански блок 381 и Савез за Србију имају различите визије? У чему се огледају највеће разлике и на који начин је могућа сарадња са овим савезом?

- Наше разлике проистичу из наших политичких програма и конкретних активности. Мени је у њиховом политичком програм главна реч - српско, а у нашем - грађанин, човек. У економском смислу, нејасан ми је појам "државног капитализма", док ми економију видимо као јасно тржишну, уз снажан стуб социјалне политике која брине о људима и свима гарантује права и достојанство. Гледајући конкретне активности, правим се да не знам због чега нас је Зоран Лутовац из Демократске странке из чиста мира бесмислено оптужио да кршимо Устав. Ја сам њему дан након избора за председника ДС честитао, он је Блок 381 дан након формирања на готово јединој телевизији која у госте зове и опозицију најоштрије напао. ПСГ не би могао да се уједини с неким ко је домаћин паравојном кампу за децу у коме су инструктори припадници приватне руске безбедносне фирме и коме је најважнији гост портпаролка руског министарства спољних послова. Ми бисмо децу слали, на пример, у Словенију да виде како се штити животна средина, у немачки парламент да виде како се ствара и чува демократија у земљи, или у Енглеску да виде како се људи лече у државним болницама јер такву будућност желимо да градимо и зато смо направили 381. У сваком случају, предложили смо веома практично и међународно признато решење за колико-толико фер изборне услове и спремни смо да у њиховом стварању сарађујемо са свим противницима ове власти. Схватамо и да никада сами нећемо имати апсолутну већину, а верујем да то схвата и друга страна опозиције. Уверен сам да Србија мора да има политичку опцију каква је наша, која ће усмеравати земљу ка модернизацији и будућности. Што други више иду удесно и у национализам, ми морамо снажније на запад и у грађанско.

Да ли су опозицији потребни нови људи и идеје?

- Не само опозицији, Србији је потребан свеж почетак. Нити су сви "стари" лоши, нити сви "нови" добри, али јасно је да се старим начинима не постижу нови резултати и да они нису довели до доброг исхода. А људи у зрелим годинама се не мењају - најбољи доказ је Вучић, који је и даље потрчко Шешељеве политике са манирима хулигана који бије само у групи. Дакле, нови људи јесу неопходни да се Србија не би враћала на нешто што смо већ испробали и одбацили, али нису довољни.

Ваше обраћање председнику Вучићу са мегафоном упереним у затворена врата Председништва Србије постало је предмет подсмеха на друштвеним мрежама. Хоћете ли одустати од таквог наступа?

- Немам дилему где ми је место. Не са онима који се било коме подсмевају, ни са лажним патриотама-профитерима и криминалцима на власти, већ међу људима који се сваког петка у пет смеју диктатури у очи и кажу "Србија је наша земља, глас слободе нећете ућуткати". Само погледајте кога Вучић, као своје слике и прилике, шаље да нам се супротставе - Симу Спасића и Мишу Вацића. Па, сад свако нека бира страну, нисмо сви исти. Србији смо дали оно што из ове позиције засад једино можемо - доказ да је могуће успротивити се злу и могућност правог политичког избора.

Албанци део Србије

У платформи Грађанског блока 381 предложили сте као решење питања Косова и Метохије интеграцију Косова у међународне организације, али без формалног признања независности од стране Београда. Шта би то донело Србији, а шта Србима на Косову? Да ли то значи да би Србија једног дана могла да се избори да КиМ буде међународно признат део Србије?

- Престала би вишедеценијска прича о "статусу" и почела би одговорност за то како људи живе. Власти и у Београду и у Приштини више не би имале изговор за најнижи стандард у Европи. А шта ће у будућности да буде, зависило би опет само од демократизације и стандарда живота. Албанци са КиМ могу да пожеле да буду грађани Србије само ако у будућности то постане јако привлачно, и наше решење оставља наду за то. Вулин са својим војним фантазијама у портирском оделу, нити српски национализам не могу их ни на шта натерати.

Власт не жели да се открију убице Ивановића

Како коментаришете чињеницу да ни после седам месеци није ухапшен убица Оливера Ивановића?

- Пошто СНС држи све органе безбедности и полиције под својом контролом, а и на КиМ су у коалицији са Харадинајем и Тачијем, дакле на власти, једино објашњење је да власт не жели да се убице и налогодавци открију. Зашто - можемо само да претпостављамо.

Последње упориште у Идлибу, Русија доводи САД у ћорсокак! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Саша Јанковић - Вучић је умислио да један човек може да буде држава!

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА