Најновије

Тече преломних 168 сати за решење косовског чвора? Ево шта нас све чека ове недеље

Пажња домаћих, али и светских званичника, усмерена је на петак, када ће бити одржан састанак председника Србије Александра Вучића и председника привремених косовских институција Хашима Тачија.

Косово (Фото: Јутјуб)

Септембар се гледа као на месец у којем се улази у завршну фазу дијалога Београда и Приштине. Пажња домаћих, али и светских званичника, усмерена је на петак, када ће бити одржан састанак председника Србије, Александра Вучића и председника привремених косовских институција Хашима Тачија, а чак и уколико се не дође до коначног решења, стручњаци тврде да би свакако могле бити познате конкретније ствари у вези са решењем "кососвког чвора".

Зашто је у интересу Србије да што пре реши косовско питање? Време ради за Албанце, све нас је мање на КиМ

Напори опозиције да се Тачију "вежу руке" у преговорима са Србијом, довели су до тога да се за сутра закаже ванредна седница косовског парламента где ће представити Нацрт резолуције која ће онемогућити председника привремених косовских институција да у Бриселу разговара о разграничењу.

Иако он ни до сада није имао подршку, то га није спречавало да води преговоре у Бриселу, а медији су пренели да је опозиција на Косову спремна да изађе на улице, уколико Скупштина не усвоји резолуцију.

- На седници ће се расправљати о наставку дијалога Београда и Приштине, у Бриселу 7. септембра и обавезама председника привремених косовских институција, Хашима Тачија, уколико на дневном реду буде "размена територија" или "корекција граница" - рекао је председник парламента Кадри Весељи, а пренели приштински медији.

Уочи одржавнаја сутрашње ванредне седнице, данас је донета одлука о саставу тима који ће у Бриселу водити дијалог са Србијом.

За сутра је заказана ванредна седница косовског парламента где ће представити Нацрт резолуције која ће смањити Тачијева овлашћења-Фото: Тањуг/АП
Фатмир Љимај ће, као шеф преговарачког тима, предводити делегацију Приштине, а чланови такозване "Екипе јединства" биће и заменик премијера и заменик шефа преговарачког тима Енвер Хоџај, заменик премијера и министар спољних послова Косова Беџет Пацоли, заменик премијера Драдан Гаши, министар јавне управе Махир Јагџилар и шеф кабинета премијера Авни Арифи.

И док приштински медији увелико причају о томе да је Хашим Тачи "скрајнут" из даљег наставка преговора, приштински политички аналитичар Астрит Гаши оцењује да именовање заменика премијера Фатмира Љимаја нема никаквог реалног ефекта и да ће преговоре у име Приштине и даље водити председник Косова Хашим Тачи.

САД мења политику према Србији и Косову

Треба имати у виду да Американци су кључан фактор у креирању политике на Косову, тако да било каква одлука скупштине не мора бити пресудна, већ ће "последњу реч" имати Вашингтон.

Промена политике САД дала је Србији "ветар у леђа" јер се од става да је питање КиМ заувек решено  признањем независности Косова, дошло се до тога да се први пут показује разумевање за интерес Србије што потврђује и недавна посета америчког амбасадора, Кајла Ската Приштини.

- Не можемо да говоримо о дугорочном решењу тог проблема без директног договора између руководстава Београда и Приштине. То је наш циљ, то је циљ Бриселског дијалога уопште. Ми ћемо чинити оно што је у нашој моћи, да сугеришемо и предложимо ствари, или да смиримо ситуацију када је то потребно и где имамо утицај. На крају крајева, то мора бити директан договор између Београда и Приштине - рекао је он.

У прилог овој тврдњи иде и телефонски позив помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Веса Мичела. Он је телефонирао председнику Србије Александру Вучићу, са којим је разговарао о билатералним односима Србије и САД, о европском путу Србије и о дијалогу Београда и Приштине.

Све очи упрте у Брисел и састанак Вучића и Тачија

Председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи састаће се 7. септембра у Бриселу, што ће бити њихов трећи сусрет у протеклих неколико месеци.

Са Тачијем и Вучићем ће се као претходних пута састати висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, која је рекла да верује да постоји реална шанса за постизање свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Косова и Србије наредних месеци.

Потпредседник Центра за спољну политику Драган Ðукановић рекао је да верује да ће разграничење Срба и Албанаца бити једна од тема предстојећег дијалога након чега ће у широј јавности бити много више информација о томе како ће изгледати свеобухватни правно обавезујући споразум Београда и Приштине.

Када је реч о разграничењу, скреће пажњу да" постоје лимити у опредељености водећих актера међународне заједнице по овом питању. "

- Са једне стране имамо нешто флексибилнији став САД, док је, пре свега Немачка, изразила један прилично крут став по том питању. У овом тренутку можда не би ни требало стављати посебан акценат на то питање, већ да се процес дијалога настави и да резултира коначним споразумом - нагласио је он и додао да у наредних неколико недеља или месеци можемо очекивати заједничку активност ЕУ и САД да дође до споразума Београда и Приштине.

Ова рунда разговора између Вучића и Тачија догодиће се само дан пре него што је српски председник планирао да отпутује у јужну српску покрајину. Он ће се на Косову задржати два дана, где ће се обратити Србима који живе у јужној српској покрајини где ће, како је рекао, "одржати најважнији говор у животу".

- Неки су ме питали: "Милошевић је имао Газиместан. Шта ћеш ти, Вучићу, да имаш у Митровици?" Ја ћу да разговарам свакако са грађанима. Милошевић је сигурно имао добру намеру, али се то претворило у супротност, зато не може да носи историјске заслуге - оценио је Вучић, истичући да је будућност најбитнија и за Србе на Косову и за целу Србију.

Посета председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији, 8. и 9. септембра, биће најсадржнија и најсвеобухватнија најавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић и потврдио да ће током дводневне посете бити изнети неки од најзначајнијих ставова по питању односа Србије према Косову.

Навео је да ће Вучић тада посетити све српске оштине на северу КиМ, али и грађане јужно од Ибра разговарати са грађанима у Лешку, Зубином Потоку, Звечану, обићи југ, боравиће у српским енклавама и појединим срединама у којима ниједан српски председник и званичник није улазио.

Посета председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији, 8. и 9. септембра, биће најсадржнија и најсвеобухватнија-Фото: Тањуг/Зоран Жестић
- Нема сумње да ће по броју локација које ће председник посетити ово бити најобимнија посета, а по броју људи и темама свакако најсадржајнија, јер ће разговарати са запосленима у здравству, просвети, привреди, мештанима широм КиМ - рекао је он.

Ова посета председника Србије Александра Вучића веома значајна за Србе који живе у јужној српској покрајини, јер ће се указати које су могућности и лимити са којима се Србија суочава у процесу дијалога, објашњава потпредседник Центра за спољну политику.

- Веома је значајно да се укаже који су то потенцијални путеви за решавање овог питања, пре свега за побољшање положаја, како српског народа на КиМ, тако и положаја Српске православне цркве, решавање имовинских питања, питања која су и даље отворена и недовољно дефинисана - навео је Ðукановић и објаснио да се протеклих неколико недеља ради на убрзању процеса дијалога између Београда и Приштине.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Марко Јакшић о доласку Вучића на Косово.

Извор: telegraf.  rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вукадиновић: Вучићев одлазак на Косово - "антигазиместан".

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА