Најновије

Америка оптужује Русију за агресију, а она је та која је разорила Југославију 1999.

Чињеница да Русија шири утицај на земље у свом региону и дуж својих граница није ни под каквим знаком питања. Међутим, то је не разликује ни од једне друге земље, а поготово не од САД, које то чине много агресивније.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Колико знамо, Америка је та која је водила НАТО бомбардовање Југославије 1999, она је подстицала обојене револуције у земљама попут Украјине и Грузије и тражи распоређивање на хиљаде НАТО трупа дуж руске границе. А да ли ико може да замисли да Русија учини то исто на западној хемисфери, да стационира своје војнике у Мексику, бомбардује земље у Латинској Америци и финансира пуч или смени режим у некој од држава у америчком суседству, сугестивно се у интервјуу за Српски телеграф запитао амерички професор, писац и борац за људска права Данијел Дан Ковалик, чија је књига "The Plot to Scapegoat Russia" ("Завера да се од Русије направи жртвени јарац") из 2017. изазвала праву буру у америчкој јавности.

У њој је Ковалик, на најексплицитнији начин, критиковао агресивну спољну политику Америке, карактеристичну за буквално све администрације у Вашингтону.

Имајући у виду вашу тезу у књизи, да ли смо и током ове године били сведоци америчких покушаја да ослабе Руску Федерацију?

- Утицај Русије и њена улога у свету стално расте, а с тим расте и америчка антипатија према њој. Нема сумње да је став САД према Москви сада агресивнији него икад у годинама након Хладног рата.

Шта тачно указује на то?

- У питању је, између осталог, најава америчког председника Доналда Трампа да ће напустити Споразум ИНФ из 1987. о контроли наоружања, америчко подржавање десничара у Украјини, стационирање нових НАТО трупа на руским границама, као и слање брода америчке морнарице у Црно море. Све су то докази растуће агресије Запада, пре свега Америке, према Русији.

Како видите најновије оптужбе Запада да је Русија крива и за актуелну кризу између Москве и Кијева и како ви гледате на проблем Крима?

- На ситуацију у вези с Кримом гледам прилично другачије него многи други аналитичари на западу. Она је производ пуча који је Америка финансирала 2014. у Украјини и тако довела на власт десничарски, антируски режим. Народ на Криму, који је већински руски, био је преплашен од таквог састава владе у Кијеву, који суштински има и неонацистичке елементе, те је већином на референдуму гласао да се одвоји од Украјине и припоји Русији. Уосталом, Крим је и био део Русије све док га 1954. тадашњи руски премијер Хрушчов није поклонио Украјини. И док већина света не признаје право кримском народу да буде део Русије, верујем да га они имају, посебно у оваквим околностима.

Постоји ли онда веза између Крима и Косова?

- Америка је буквално гурнула Косово да се отцепи од Србије, што је следило након бомбардовања 1999. Зашто Косовци онда имају такво право, а народ Крима не?! Нико никад то није успео да ми објасни.

Путин је подигао Русију, која је под Јељцином пала у крило Запада

Путин је наследио Русију, сломљену након распада СССР и осмогодишње владавине Бориса Јељцина, који је повукао земљу да зависи од његових западњачких финансијера. Путин је успео да јој унапреди економију и направи од ње једног од најважнијих светских играча. Зато је тако популаран, објаснио је Ковалик и истакао да је тешко рећи ко би могао да наследи актуелног руског председника.

Шефа САД су приморали да се поклони трговцима рата

Ковалик је изразио страховања да су у овом тренутку пропали сви напори америчког председника Доналда Трампа да са Русијом успостави мир.

- Верујем да су Трампа притискали оптужбама о руској умешаности у његову победу на изборима 2016. да би одустао од идеје да се зближи с Русијом. Центри моћи у војним круговима насмрт су били преплашени да би због таквог сценарија могли да изгубе оправдање за сулуде војне буџете. Зато никада неће ни дозволити Трампу да успостави баланс с Русијом, а у овом тренутку су то већ и успели. А истина је да је Трамп прижељкивао пријатељскије везе с Москвом, што је био један од његових најзначајнијих квалитета. Сада је ипак дисциплинован да слепо слуша трговце рата - истиче саговорник  и признаје да би за њега било прихватљиво постојање посебних веза између руског и америчког лидера "уколико би то значило да може бити избегнут нуклеарни рат". 

Научен сам да мрзим Русију

Америка кроз читаву историју има страх и осећа мржњу према азијским народима, па тако гледа и на Русе. С Бољшевичком револуцијом 1917. страх и мржња према Русији само су расли. Америка је намерно подгревала антируске емоције како би оправдала агресивне војне акције широм света, објашњава Данијел Ковалик и истиче да САД исто то чине и данас.

- Како је Боб Дилан написао пре више од 50 година: "Научен сам да мрзим Русе; Кроз цео мој живот; Ако дође до новог рата; Они ће бити ти против којих ћемо морати да се боримо." Американци једноставно и даље бивају учени да мрзе све руско и иста је ситуација и са Кином - примећује професор Ковалик.

За њега су сви председници САД ратни злочинци 

- Данијел Дан Ковалик рођен је 1960. у Луивилу, у Кентакију

- завршио Правни факултет Универзитета Колумбија

- борац је за људска права и мировни активиста

- познат је и као борац за права колумбијских радника у САД, запослених у неким од највећих америчких концерна

- такође је у Америци познат и као приврженик венецуеланске владе

- сматра да је сваки амерички председник после Другог светског рата "ратни злочинац"

- притом је често критиковао и амерички народ који слепо подржава насилне потезе администрација

- критичар је и америчке доктрине "Одговорност да штитимо", коју САД пропагирају како би оправдале своје војне интервенције широм света

- све те ставове изразио је у књизи "The Plot to Scapegoat Russia", објављеној 2017. 

- у интервјуу за Српски телеграф открио како никад није био у Русији, али да има жељу да је посети и да транссибирским возом обиђе већи део ње.

Америка је у Јемену извела најнасилнији акт у људској историји 

САД су подржале Саудијску Арабију када је ушла у конфликт у Јемену 2015, што није најнасилнија одлука америчке администрације последњих година, већ један од најнасилнијих чинова у људској историји. У Јемену постоји ризик да ће живот изгубити 14 милиона људи, што не би било могуће да тај конфликт није помогла Америка, како оружано тако и логистички. Зато нема сличности између оптужби САД да је Русија извела агресију на Крим 2014, где није страдала ниједна особа, и покоља који се догађа у Јемену, нагласио је Данијел Ковалик. 

У Трамповом тиму има много људи који желе рат са Ираном

Као стручњак за однос Сједињених Држава према Ирану, Данијел Ковалик страхује да би лако могло да дође до конфликта те две силе.

- Веома страхујем да је Америка затрована жељом да уђе у војну конфронтацију са Ираном. Та земља је била на америчкој листи за одстрел још 1979, када је у њој свргнут вођа Схах ког су подржавале САД. Било какав сукоб био би разарајућ и могао би, како је једном упозорио амерички генерал Лоренс Вилкерсон, да има 10 пута горе последице од интервенције САД у Ираку. Зато су америчке провокације Ирана алармирајуће, а плашим се да у Трамповој администрацији постоје моћни људи који желе такав рат - упозорио је Ковалик.

Одрастао сам у антируској породици

На питање како реагује на поједине малициозне коментаре да је због критичких ставова према политици америчких администрација у ствари руски човек, Данијел Ковалик одговора да је одрастао у антируски оријентисаној породици, али да му се мишљење с годинама променило.

- Ја сам Словак с очеве стране. Деда ми је емигрирао у САД из Чехословачке после Другог светског рата, док сам с мајчине стране Британац. Узимајући у обзир моје словачко порекло, моја породица је католичка, па је довољно да кажем да с те стране она никада није имала најтоплије емоције према Русији. Била је изузетно и антисовјетски и антируски настројена. Касније током живота, моје мишљење и осећања у срцу су се променила - признао је Ковалик. 

Док се Американци замајавају суперсоничним авионима, Руси праве „ракете-лепотице“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бомбардовање Србије 1999.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА