Најновије

ШВАБЕ ШАЉУ ВОЈСКУ ПО ЦЕЛОМ СВЕТУ: Бундесвер појачава учешће у мисијама

Савет безбедности Уједињених нација од данас има пет нових несталних чланица са двогодишњим мандатом, међу којима је и Немачка, а она, како наводи "Дојче веле" (DW), планира промовисање мултилатерализма, јачање Европе, борбу против ракета средњег домета и учешће у мисијама УН.

Немачка војска (Фото: Бундесвер)

Министар спољних послова Немачке Хаико Мас је на Генералној скупштини УН рекао да жели да се бори за јачање мултилатерализма који је под притиском, између осталог због политике америчког председника Доналда Трампа.

"Уједињене нације су у средишту мултилатералног система. Живимо у времену када је потребно више међународног поретка, више поузданости, више поверења у наша заједничка правила. Уједињене нације су онолико јаке, праведне и ефикасне колико што то њене чланице", рекао је Мас, преноси DW.

Немачка такође жели да залаже за снажне УН и снажну улогу Европе у њеним телима. У наредне две године Немачка жели да Европска унија добије заједничко стално место у Савету безбедности, јер ће након Брегзита ЕУ имати само Француску као сталну чланицу у СБ УН.

Немачка такође жели да ради на превенцији криза, а њено присуство у Савету безбедности има за циљ да осигура да се то тело ангажује раније него до сада у регионима у којима се појаве назнаке кризе. Немачка такође има идеје за решавање напетости, наводи DW.

Немачки амбасадор при УН Кристоф Хојзеген најавио је да жели да регрутује више жена за решавање сукоба.

"Жене доносе другачија животна искуства и перспективе од мушкараца и то може да помогне у тражењу компромиса, помирењу непријатеља и стварању мира", рекао је Хојзеген.

Мас је крајем децембра децембра јасно ставио до знања да би Немачка желела да користи свој мандат у СБ УН у кампањи против распоређивања ракета средњег домета, уколико би престао да важи ИНФ - споразум којим је између Русије и САД договорена забрана оружја средњег домета.

Немачка је тренутно укључена у осам од 14 мисија УН. Војници Бундесвера су најбројније укључени у мисију за стабилизацију Малија - МИНУСМА. Око 1.100 Немица и Немаца помаже у процесу помирења у Малију. Нада повезана са овом мисијом је да ће се тако помоћи стабилизација целог региона западне Африке.

У Либану, Немачка је укључена у УНИФИЛ, једну од најстаријих мисија УН. Надаље, немачке снаге су активне у Судану, Јужном Судану, Сомалији, Западној Сахари, Либији и Хаитију. У свим овим мисијама, Немачка не само да даје особље, већ и подржава мировни процес путем мобилних тимова за обуку.

Немачка, Белгија, Индонезија, Јужна Африка и Доминиканска Република нове су несталне чланице СБ УН изабране по регионалном принципу од 1. јануара 2019. до 31. децембра 2020. године. Те земље замениће Холандију, Шведску, Казахстан, Етиопију и Боливију

Каква је ситуација у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ваздушна мисија Бундесвера

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА