Најновије

ВУЧИЋ СЕ ОДЛУЧИО НА ВАЖАН КОРАК: Ево како ће се одужити руском хероју и једном од ослободиоца Београда!

Председник Вучић најавио је да ће руски херој Николај Кравцов, један од оних који су дали живот за слободу Београда и Србије, добити улицу у главном граду.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

"Упутио сам предлог Скупштини града Беогада да Кравцов добије улицу, лепу, прелепу, да заувек остане запамћено да је тај млади човек са 24 године положио живот за одбрану и слободу Београда", рекао је Вучић синоћ на свечаној академији поводом 75 година од ослобођења Београда којој је присуствовао и руски премијер Дмитриј Медведев.

Неретко смо остајали дужни јунацима, јер смо се рукводили дневном плитиком, рекао је председник и додао да смо тако без споменика оставили и тог младог човека, који је у борбама у Београду убио више десетина окупаторских војника, и који се борио за слободу нашег главног града и Србије као да се борио за своју отаџбину.

У уводном делу свечаности приказан је филм "Пут победе", у коме је наведено да је Кравцов био једини борац Црвене армије који је добио звање "хероја ШСР" за борбе у Београду.

У току Београдске операције, октобра 1944. године, бригада у којој је Кравцов био укљуцена је у састав Цетвртог гардијског механизованог корпуса, под командом генерала Владимира Жданова.

Кравцов је 13. октобра учествовао у уништавању и заробљавању непријатељске групе од 180 војника која је покушавала да побегне из воза у железницкој станици Рипањ.

Неколико дана касније нашао се на челу јуришне партизанско-совјетске групе, која се из Булевара кретала ка згради Главне поште.

У близини цркве Светог Марка наишли су на немачки бункер из кога су их засули ватром.

Поручник Кравцов је одлучио да реагује.

Борцима је наредио да гађају пушкарницу, док се он пролазеци кроз миниран простор и жичане препреке приближио бункеру и убацио бомбу.

Последњи рафал из бункера га је тешко ранио.

Од последица рањавања преминуо је у болници у Београду, 18. октобра.

Сахрањен је у заједницкој гробници бораца Црвене армије на Позоришном тргу, данашњем Тргу Републике, испред зграде Народног позоришта, а од њега се тада опростио и генерал Владимир Жданов.

Након изградње Гробља ослободилаца Београда, 1954. године његови посмртни остаци су пренети на ово гробље.

Кравцов је после рата добио улицу у Београду, али ју ту улицу, коју је својим животом заслужио, "изгубио", иако би његово име требало памити, као и имена свих оних бораца Црвене армије, а било их је 960 који су животе дали за нашу слободу, наведено је у филму.

Њихова бесмртност живи, као што ју је и Кравцов заслужио, не дочекавши 24. рођендан.

Кравцов је рођен 8. марта 1921. године у земљорадничкој породици, са 18 година ступио је у Црвену армију, а 1940. године завршио је Војно-медицинску школу у Харкову.

Вучић Медведеву поклања икону која је симбол победе добра над злом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА