Најновије

СРБИ, ПОМОЋИ ЋЕМО ВАМ! АМБАСАДОР РУСИЈЕ ОДЛУЧНО: Само Србија може да разреши косовски чвор!

Београд у дијалогу са Приштином мора доследно да се држи Резолуције 1244 и става да је Косово део Србије јер ће само тако имати главну улогу у преговорима, каже руски амбасадор Александар Боцан-Харченко. Он наглашава и да ће Русија, ако Београд буде тражио, бити уз Србију и пружити јој сву неопходну помоћ.

Александар Боцан-Харченко (Фото: mod.gov.rs)

- Ако Београд затражи, Русија ће бити уз Србију и пружити помоћ, али решење косовског проблема је ствар Београда. Косовски чвор може да разреши једино Београд у разговору с Приштином, уз помоћ међународне заједнице. Ако се буде држао Резолуције 1244 и става да је Косово део Србије, Београд ће играти главну улогу у тим преговорима - рекао је Боцан-Харченко.

Компромис

“Русија је за компромис, јер једино он може да буде основ за одлуку Савета безбедности УН”
Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије

На питање да ли Москва подржава поделу Косова, искусни руски дипломата је дословце одговорио:

- Русија је за компромис, јер једино компромис између Београда и Приштине може да буде основ за одлуку Савета безбедности УН. Када преговори буду настављени, у току разговора ће бити и знакова и назнака какво је решење могуће.

Москва не води битку за утицај на Србију

Боцан-Харченко је навео и да Русија не води битке ради успостављања свог утицаја над неком територијом или државом. Упитан да ли на Западном Балкану и у Србији постоји битка за утицај Русије и САД, Боцан-Харченко је рекао да Москва "такве битке не води".

- Нико од руских званичника никада није рекао да су утицај или присуство неке земље штетни. Свака земља има право да развија односе са било којом државом за коју сматра да јој је то у интересу - закључио је руски амбасадор.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да је став амбасадора Русије потпуно исправан и јасан.

- Косово и Метохија су и даље у мандату УН и овај проблем не може бити решен мимо СБ УН, међународног права и Резолуције 1244. Руски став по том питању је јасан и поклапа се са оним што су чињенице на терену - истиче Миливојевић, додајући да Србија мора да инсистира на томе:

- Према УН и Резолуцији 1244, Косово и Метохија су део Србије. То мора да буде основа и полазна тачка у будућим преговорима Београда и Приштине. Мора се јасно ставити до знања да се преговори не могу завршити без Београда.

ЕУ да понуди нови оквир за преговоре о чланству западног Балкана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА