Najnovije

SRBI, POMOĆI ĆEMO VAM! AMBASADOR RUSIJE ODLUČNO: Samo Srbija može da razreši kosovski čvor!

Beograd u dijalogu sa Prištinom mora dosledno da se drži Rezolucije 1244 i stava da je Kosovo deo Srbije jer će samo tako imati glavnu ulogu u pregovorima, kaže ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. On naglašava i da će Rusija, ako Beograd bude tražio, biti uz Srbiju i pružiti joj svu neophodnu pomoć.

Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: mod.gov.rs)

- Ako Beograd zatraži, Rusija će biti uz Srbiju i pružiti pomoć, ali rešenje kosovskog problema je stvar Beograda. Kosovski čvor može da razreši jedino Beograd u razgovoru s Prištinom, uz pomoć međunarodne zajednice. Ako se bude držao Rezolucije 1244 i stava da je Kosovo deo Srbije, Beograd će igrati glavnu ulogu u tim pregovorima - rekao je Bocan-Harčenko.

Kompromis

“Rusija je za kompromis, jer jedino on može da bude osnov za odluku Saveta bezbednosti UN”
Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije

Na pitanje da li Moskva podržava podelu Kosova, iskusni ruski diplomata je doslovce odgovorio:

- Rusija je za kompromis, jer jedino kompromis između Beograda i Prištine može da bude osnov za odluku Saveta bezbednosti UN. Kada pregovori budu nastavljeni, u toku razgovora će biti i znakova i naznaka kakvo je rešenje moguće.

Moskva ne vodi bitku za uticaj na Srbiju

Bocan-Harčenko je naveo i da Rusija ne vodi bitke radi uspostavljanja svog uticaja nad nekom teritorijom ili državom. Upitan da li na Zapadnom Balkanu i u Srbiji postoji bitka za uticaj Rusije i SAD, Bocan-Harčenko je rekao da Moskva "takve bitke ne vodi".

- Niko od ruskih zvaničnika nikada nije rekao da su uticaj ili prisustvo neke zemlje štetni. Svaka zemlja ima pravo da razvija odnose sa bilo kojom državom za koju smatra da joj je to u interesu - zaključio je ruski ambasador.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je stav ambasadora Rusije potpuno ispravan i jasan.

- Kosovo i Metohija su i dalje u mandatu UN i ovaj problem ne može biti rešen mimo SB UN, međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Ruski stav po tom pitanju je jasan i poklapa se sa onim što su činjenice na terenu - ističe Milivojević, dodajući da Srbija mora da insistira na tome:

- Prema UN i Rezoluciji 1244, Kosovo i Metohija su deo Srbije. To mora da bude osnova i polazna tačka u budućim pregovorima Beograda i Prištine. Mora se jasno staviti do znanja da se pregovori ne mogu završiti bez Beograda.

EU da ponudi novi okvir za pregovore o članstvu zapadnog Balkana! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA