Најновије

"ИЗНЕНАЂЕЊЕ": Грета Тунберг фаворит кладионичара за Нобелову награду за мир!

Стручњаци су опрезни, али кладионичари дају велике изгледе тинејџерки активисткињи против климатских промена, Грети Тунберг, за освајање Нобелове награде за мир следеће недеље, када ће бити објављена имена и двоје лауреата из света књижевности, будући да је прошлогодишње проглашење у тој области било одложено због скандала са сексуалним злостављањем.

Грета Тунберг (Фото: Јутјуб)

Коефицијенти кладионица попут Ладброкса показују да је 16-годишња активисткиња главна фавориткиња награде за мир пошто је покренула школске протесте који су надахнули милионе да се придруже покрету "Петак за будућност".

Међутим, било какво предвиђање неизвесно је, будући да се попис кандидата који разматра Нобелов комитет јавно не објављује, а стручњаци су подељени око тога постоји ли директна веза између климе и насилних сукоба.

Дан пре објаве добитника Нобелове награде за мир 11. октобра у Ослу, Шведска академија откриће у Стокхолму два добитника награде за књижевност. То књижевно тело покушава да врати углед пошто су у прошлогодишњем скандалу на површину испливала сплеткарења његових чланова, сукоби интереса и сексуално злостављање.

Дуго сматрани носиоцима шведске културе, чланови Академије међусобно су се блатили и клеветали у медијима, па је седморо од 18 чланова поднело оставке. Објава добитника морала је први пут за 70 година да буде одложена јер је Академија остала без кворума.

Ово године биће додијељене награде за књижевност за 2018. и 2019. годину, а уз сваку иде златна медаља и девет милиона круна (830.000 евра). Осим ако је "добитник или добитници" не одбију јер је сматрају компромитованом, упозорила је Маделејн Леви, књижевна критичарка шведског дневника Свенска Дагбладет.

Сваке године књижевни кругови препуни су нагађања која су често више одраз властитих жеља него стваран увид у склоност Академије. Тако и сада колају имена пољске списатељице Олге Токарзук, кенијског писца Нгугија Ва Тионг'оа, Албанца Исмаила Кадареа, америчке списатељице Џојси Керол Оутс и неизоставног Јапанца Харукија Муракамија.

Очекује се да ће Академија ове године покушати да избегне контроверзе и да ће јој одабир бити конзервативан, а да ће међу лауреатима бити бар једна жена.  

Прочитајте ОВДЕ  како су то Руси открили карте.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА