Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС ОПТУЖУЈЕ: Трамп „ризиковао животе“ новинара!

Извршни уредник Њујорк тајмса Дин Баке оптужио је председника САД Доналда Трампа да је ризиковао животе новинара овог листа тако што их је поименице нападао и описивао их „непријатељима народа“, преноси Гардијан.

Доналд Трамп (Фото: Сајт америчког председника)

Историјат напада америчког председника на новинаре, тврди Баке, је „ужасан“ и прети да има озбиљне последице.

„Мислим да су његови лични напади на новинаре, укључујући и политичку репортерку Меги Хаберман, прилично грозни и непристојни“, казао је Баке. „Када позове новинаре именом, каже да нису прави Американци, да су непријатељи народа… та фраза има дубоку историју. Мислим да када он изговори то, онда је то ужасан напад на штампу“.

Бакеови коментари изнети у Гардијану одражавају Трампову дугу историју злоупотреба према новинарима НЈујорк тајмса, али и новинарима генерално. Како истиче уредник НЈујорк тајмса, његов посао није да делује као опозиција председнику већ да прати свет са огромном радозналошћу упркос позивима многих читалаца али и неких његових колега да треба да заузму директнији, критички приступ према Трампу. На питање да ли сматра да је Трамп расиста, Баке каже да не зна, те да сматра да Трамп можда изговара поларизујуће ставове како би привукао бирачку базу.

Баке је први Афроамериканац на челу овог листа и каже да нерадо дозвољава новинарима да „суде“ председнику упркос низу његових испада. „Могу да вам кажем да, као црни човек који је одрастао на југу, најмоћније писање на расној основи које сам видео није садржавало реч расиста“. По мишљењу Бакеа једини начин да пишемо о Доналду Трампу и свим другима – јесте да их само пустите да говоре.

Многи медији, укључујући и Гардијан, летошње изјаве Доналда Трампа о црним чланицама Конгреса из редова Демократске партије означили су као расистичке, док се НЈујорк тајмс бавио члановима Републиканске партије. Иако га није назвао сексистом, Баке је казао да „нема сумње да Трамп има проблема са женама“.

Баке је препознао „Трампове квалитете“ и код Бориса Џонсона и изразио бојазан за будућност медијске индустрије где се главне новинске приче „пресецају шачицом традиционалних вести“.

Баке (63) је преузео Њујорк тајмс 2014. када се новина суочила са тешком финансијском кризом. То је и период транзиције од штампаних ка дигиталним медијима.

Под његовим мандатом број претплатника на издање повећан је за готово пет милиона чему је допринело нарочито то да су претплатници могли да читају издања листа на својим телефонима, али и успон Трампа. „Бацио нас је у свет где је наша улога да пишемо агресивније о веома утицајним и моћним људима“.

Баке је такође упозорио је млађе колеге и читаоце да се не труде да прихвате левичарске демократске кандидате попут Елизабет Ворен или Бернија Сандерса, рекавши да ће доћи до пада продаје ако се отворено заузмемо за одређене политичаре.

Бела кућа је крајем октобра најавила да неће више бити претплатник листова НЈујорк тајмс и Вашингтон пост, пошто је Трамп оценио да су ту два листа „непоштена“ према њему.

„Нисмо обновили претплату“, изјавила је портпаролка Беле куће Стефани Гришам и додала да ће то бити „значајна уштеда за пореске обвезнике“. „Не желимо Њујорк тајмс у Белој кући. Вероватно нећемо више да се претплаћујемо ни на Вашингтон пост“, рекао је Трамп који сматра та два листа да су „лажна“.

Прочитајте ОВДЕ  о чему су у четири ока причали Макрон и Путин.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА