Најновије

Отворена последња деоница Коридора 10, Вучић поручио "нећемо стати"

Свечано је отворена последња деоница источног крака Коридора 10 од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 километара, чиме је заокружена изградња читавог источног крака Коридора 10, од Димитровграда до Ниша. Председник Александар Вучић је на свечаном отварању поручио да се на томе неће стати.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

"Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану", поручио је Вучић.

Председник Александар Вучић је захвалио грађанима који су дошли на свечано отварање последње деонице источног крака Коридора 10.

"Направили смо путеве да би Срби могли не само да одлазе, већ да се враћају у Србију, поручио је председник" и истакао да нам је Бугарска ближа него икада.

Председник је на церемонији отварања казао да се изградњом путева најбоље стичу пријатељи и захвалио бугарском премијеру на сарадњу у реализацији тог пројекта.

"Србија и Бугарска су се везале путем. У наредним данима ће бити завршена и деоница у Бугарској. Градимо и гасовод 'Балкански ток' којим ћемо се такође повезати као пријатељи", оценио је Вучић.

Он је истакао да се реализацијом таквих пројеката повећава број радних места, инвестиција а тиме и побољшава живот у земљи.

Додао је да је сигурност путника битна и навео да је више људи погинуло у Сићевачкој клисури, "него у неком мањем рату деведесетих". "Желимо километри које данас градимо више него пре 35 или 40 година да буду наша вредност. Остављамо прашњаву прошлост зарад блиставе будућности", истакао је Вучић.

Свечано отварање деонице Коридора 10 ка бугарској граници, у присуству највиших званичника Србије и Бугарске, Александра Вучића и Бојка Борисова, и бројних грађана, почело је око поднева у Банцареву, а самим тим званично је обележен крај радова на том коридору, чија је укупна дужина кроз Србију 813 километара.

Председник Вучић је претходно дочекао Борисова на другој страни тунела Банцарево и заједно су се довезли кроз тај тунел дугачак 881 метар.

Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је на отварању источног крака Коридора 10 да је као некада Берлински зид, зид између Србије и Бугарске данас пао.

"Бугарска индустрија ће користити тај ауто-пут у целости", рекао је Борисов и додао да је тиме повезан исток и запад.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је почаствован јер сведочи важном успеху Србије - изградњи Коридора 10, који је планиран деценијама уназад, а који је је успела да реализује генерација политичара на челу са председником земље Александром Вучићем.

Додик је после свечаног отварања источног крака Коридора 10 рекао да су сада очекивања претворена у конкретну реализацију.

"Различите генерације политичара пре вероватно су желеле, али нису успеле да створе претпоставке за тако нешто. Ево створиле су се околности да то уради ова генерација на челу са Вучићем", рекао је Додик, преноси Телевизија "Пинк".

Премијерка Србије Ана Брнабић је уочи отварања оценила да отварање источног крака ауто-пута Коридор 10, обећава економски раст, да ће та деоница ауто-пута побољшати транзит кроз Србију, што ће привући инвеститоре.

Свечаном отварању источног крака Коридора 10 су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијери Бугарске и Србије Бојко Борисов и Ана Брнабић, министри две владе, и члан Председништва БиХ Милорад Додик.

На источном краку Кородора 10 од Ниша до Димитровграда је 87 мостова, пет тунела - Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина и Прогон, и пет саобраћајних петљи.

Изградње источног крака Коридора 10 који повезује Нишавски и Пиротски округ са око 450.000 људи, почела је 2012. године а коштала је око 476 милиона евра. Новизграђене деонице су Просек-Банцарево (9,4 километра), тунел Банцарево (око 700 метара) и Банцарево-Црвена Река (12,4 километра).

Прочитајте ОВДЕ  шта каже Вучић о куповини руског наоружања.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА