Најновије

ПРЕТЕ РАТОМ У ДОНБАСУ: Украјина доставила списак наоружања које тражи од Америке

Власти у Кијеву не скривају да се припремају за резервни план ако не успеју да мирним путем врате територије Доњецке и Луганске самопроглашене републике. Тако је министар спољних послова Украјине Вадим Пристајко казао да су његовој земљи потребни нови бродови, ракетни системи, модерни радари, затворени системи веза. Разматра се могућност да се добије и нова партија противтенковских ракета "Џавелин".

Украјинска и америчка војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

- Надамо се да ће нам идуће године Вашингтон повећати помоћ - изјавио је Пристајко. А из САД је стигла вест да ће помоћ износити 300 милиона долара.

И док министар спољних послова говори о новом оружју, у понедељак је објављена вест да је председник Владимир Зеленски дао у процедуру закон о децентрализацији власти у Украјини.

Одмах је из Кремља реаговао Путинов портпарол Дмитриј Зеленски који је казао да тај предлог закона треба изучити и видети је ли он укључио у себе "формулу Штајнмајера" којом се Доњецкој и Луганској републици даје аутономија.

У Москви је у склопу смиривања "добровољачког покрета у Русији" одржан сусрет Путиновог помоћника и преговарача за Украјину Владислава Суркова са добровољцима који су били у Донбасу. Наиме, многи од њих су се питали хоће ли људи у Доњецкој и Луганској републици завршити као некада Срби који су напустили своја родна огњишта у Хрватској.

Сусрет је организовао Александар Бородај, некадашњи први премијер Доњецке народне републике. Он је уверен да се територија Луганске и Доњецке републике никада више неће вратити у састав Украјине.

Ревизија договора из Минска

Кијев би најрадије да направе ревизију Минских договора и да се Донбасу да одређена самоуправа али да о аутономији не буде ни речи. Осим тога, ни садашње власти као ни бивши председник Петар Порошенко, не желе никакву амнестију за људи који су ратовали.

Врло могуће да ће Иран поручити руски Су-57 нове генерације за одбрану од Америке и Израела. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА