Најновије

ОТКРИВЕН ЗЛОКОБАН ПЛАН ХРВАТСКИХ ШПИЈУНА! Нудили хиљаде евра да Србију окриве за масакр у Вуковару

Никола Кајкић, председник националног синдиката МУП Хрватске, у Србији је врбовао осуђене за ратни злочин на пољопривредном добру "Овчара", како би променио њихове исказе и повезао Србију и њено тадашње руководство са тим злочином.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Како се наводи у досијеу Бебзедносно-информативне агенције (БИА) о Кајкићу, у који је "Блиц" имао увид, он се за врбовање користио уценама, претњама, али и новцем.

БИА од средине 2017. региструје "интензиван, офанзивни наступ" Кајкића према Србима у Србији и Хрватској, који до тада српској агенцији није био нарочито интересантан, наводи се у досијеу.

У досијеу који је формиран 2017. наводи се да је Кајкић у фебруару те године укључен у радну групу коју је формирала Хрватска по питању поновног отварања истраге о "Овчари".

Радна група формирана је наводно на иницијативу Француске, збох нестанка једног њиховог држављанина - добровољца који се борио на страни Хрватске.

Радну групу су чинили представници хрватског Дравног тужилаштва (ДОРХ), Сигурносно-обавештајне агенције (СОА) и МУП Хрватске, а Кајкић је био један од чланова инспекторског тима, задужен за непосредно ангажовање на терену.

У досијеу БИА се, између осталог, наводи да је Кајкић током последњих неколико година реализовао састанке са 300 припадника српске заједнице у Хрватској, приступајући им агресивно, претећи им компромитацијом полиграфским испитивањима, али и нудећи им лажна документа и новац у замену за лажне исказе.

Кајкић се, како се додаје, у Србији практично одомаћио још 2015. године, а само 2018. је Србију посетио 11 пута.

У том периоду успео је да формира обавештајну групу пошто је врбовао низ српских држављана, након чега је интензивирао доласке на подручје Србије и контакте са појединим српским држављанима, већ осуђеним за злочине на "Овчари", како би их придобио за сарадњу, нудећи им могућност ослобађања кривице уз наводне доказе, као и знатна материјална средства, лажне идентитете, пресељење у треће државе и слично, ако пристану да сведоче на начин на који им је он то наложио.

У досијео се наводи да је најзначајнији Кајкићев контакт био Предраг Милојевић Кинез из Руме, већ осуђиван на 20 година за злочин на "Овчари".

Кинез је одслужио 12 година казне након чега је пуштен на слободу, а од Кајкића је, између осталог, добијао помоћ при прикупљању документације помоћу које би тужио Србију за одштету.

БИА је 28. новембра поднела кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици против Кајкића и српског држављанина Дражена Летића, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело шпијунажа из члана 315 Кривичног законика Србије.

Летић, бивши припадник МУП Србије, у досијеу БИА у који је "Блиц" имао увид, помиње се као српска веза Кајкића.

Убиство најмање 200 ратних заробљеника на "Овчари" у новембру 1991. године је ратни злочин за који је утврђено да одговорност сносе снаге бивше ЈНА и српских паравојних формација које су ратовале у Хрватској.

Путин у потпуности одбацио замену терминима „родитељ 1“ и „родитељ 2“ које намеће Запад. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА