Најновије

МАДУРО ТРАМПУ: Мислите ли да сте светски император?

Венецуелански опозициони лидер Хуан Гваидо поново је данас позвао војску да окрене леђа социјалистичкој влади и председнику Николасу Мадуру, док је Мадуро предложио одржавање ванредних избора за Националну скупштину чији би исход могао да Гваида скине са функције председника парламента.

Николас Мадуро (Фото: Риа)

Гваидо и Мадуро су ове поруке упутили свако својим присталицама, на истовременим скуповима на два краја престонице Венецуеле, Каракаса, преноси АП.

Обраћајући се са подијума украшеним венецуеланским председничким жигом, Гваидо је хиљадама присталица поручио да свој опозициони покрет неће повлачити са улица све док Мадуро не престане да "узурпира" председничку функцију и не пристане на организовање нових председничких избора под надзором међународних посматрача.

Гваидо (35) је, такође, позвао "блокове" војске да окрену леђа Мадуровој администрацији и "стану на страну народа Венецуеле".

- Не само што желимо да престанете да пуцате у демонстранте, већ желимо да будете део обнове Венецуеле - истакао је Гваидо.

Рекао је и да ће у наредних неколико дана опозициони покрет покушати да у земљу унесе хуманитарну помоћ копненим и морским путем преко три погранична пункта, укључујући колумбијски град Кукуту.

То је описао као "тест" за венецуеланске оружане снаге, које ће морати да одлуче да ли ће допустити да у земљу уђе преко потребна помоћ, или ће се, пак, повиновати наредбама Мадурове владе.

Свега неколико минута касније, Мадуро се обратио својим присталицама, нагласивши да је он једини председник Венецуеле и предложивши одржавање нових избора за Националну скупштину, у којој тренутно опозиција има већину.

Најновије протесте против свог мандата назвао је делом покушаја пуча који предводе САД и позвао присталице да организују марш у одбрану његове Боливарске револуције.

Социјалистички лидер је рекао и да има нешто да поручи администрацији председника САД Доналда Трампа, која је недавно увела санкције на венецуелански извоз нафте у покушају да поткопа Мадуров главни извор прихода и ослаби његов утицај на земљу.

- Мислите ли да сте светски император? Мислите ли да ће Венецуела дићи руке и повиновати се вашим наредбама? Ми се нећемо предати - поручио је Мадуро Трампу, преноси АП.

Истовремени скупови Мадурових и Гваидових присталица одржавају се у тренутку растућих неслагања у редовима моћне војске Венецуеле, примећује америчка агенција, уз подсећање да је раније данас венецуелански генерал ваздухопловних снага Франсиско Јанес отказао послушност Мадуру, кога је назвао "диктатором", и позвао сународнике на протесте против њега.

Јанес је први високи официр који је напустио Мадурову администрацију од 23. јануара, када се Гваидо прогласио за легитимног председника земље позивајући се на два члана устава.

Прочитајте ОВДЕ све о новој издаји у Венецуели.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин је упозорио Амере да…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА