Најновије

КАД ДОЂЕ ТРЕНУТАК, УЗЕЋЕМО ОРУЖЈЕ У РУКЕ: Ово су људи који су спремни да умру за Мадура, а нису војници (ВИДЕО)

Они се сматрају бранитељима Боливарске револуције коју је покренуо Уго Чавез, а наставио Николас Мадуро. И док Венецуела економски пропада, милиони беже из земље, стотине хиљада протестују против социјалистичког режима, а самопроглашени председник Хуан Гуаидо којег су признали десетине држава тражи од Мадура да одступи, чланови "колективоса" заклињу се да ће бранити Мадура и под цену живота.

Мадуро (Фото: РИА)

У трошној згради у предграђу Каракаса, Уго Чавез је и даље жив. Његов споменик у војној униформи истиче се у углу собе, као да дочекује оне који улазе. На зиду се налази и његова насмешена слика на бојама националне заставе, док чланови "Колективоса" проводе време на састанцима.

Предводи их Суберо, 47-годишњи пензионисани наредник венецуеланске војске који је учествовао још у Чавезовом неуспешном пучу 4. фебруара 1992. против тадашњег предедника Карлоса Андреса Переса. Чавез, Суберо и многи други завршили су у затвору, али Суберо је остао веран Мадуру, који је на власти од Чавезове смрти 2013.

"Вољан сам борити се до смрти", каже Суберо за Би Би Си.

Колективос - волонтери или паравојне групе?

Колективос су волонтерске групе основане током Чавезовог председништва, а уз подршку владе су се проширили кроз заједнице и друштвене организације широм земље, спроводећи службене програме социјалне помоћ. Међутим, критичари из опозиције и удружења за људска права оптужују их да делују као паравојне групе, користећи силу како би наметнули контролу над четвртима, насилно сузбили протесте и нападали новинаре и дисиденте.

Само прошлог месеца у одговору полиције, војске и оваквих паравојних група на масовне протесте против Мадура убијено је најмање 40 људи.

Како незадовољство Мадуром и захтеви да одступе постају све јачи, а он одлучно одбија да препусти власт опозицији коју оптужује за покушај државног удара, многи страхују да би насиље могло ескалирати.

У њему би Колективоси, за које се верује се да широм земље имају неколико хиљада чланова, могли одиграти кључну улогу.

Суберо, који новинару Би Би Си-а не жели дати своје право име, тврди да је криза "узрокована од стране спољних сила" које планирају инвазију на земљу, што је наратив који упорно гурају Мадуро, његове присталице и њему наклоњени медији унутар и изван Венецуеле.

- Спреман сам и вољан ићи у рат - каже он, окружен верским скулптурама и плакатима још једне локалне иконе, лидера борбе за независност Венецуеле и још неколико латиноамеричких земаља, Симона Боливара.

"Ко каже да Венецуела не може бити нови Вијетнам?"

- Ми смо милиција и кад тренутак дође, узећемо оружје у руке - каже за Би Би Си други члан колективоса Хорхе Навас, иако чланови ове групе иначе упорно поричу да су умешани у икакво насиље или оружану борбу.

Мадуро је такође ове недеље сугерисао да би у земљи могло доћи до грађанског рата и упозорио Доналда Трампа да ће, у случају америчке интервенције, имати руке "умрљане крвљу" и "нови Вијетнам".

-Ко каже да Венецуела не може бити нови Вијетнам? - слаже се Навас са својим вођом. Наравно, порука је јасна - САД је између 1965. и 1973. послао стотине хиљада војника у интервенцију у грађанском рату између националиста и комуниста у Вијетнаму. Вијетнамске комунисте интензивно су подржавали и наоружавали комунистичка Кина и Совјетски Савез, а више од 50 хиљада америчких војника погинуло је у рату у којем су се америчке снаге на крају морале повући и признати пораз.

Још један члан другог колектива названог Гера а Муерте (шпански "рат до смрти") који се представља као Сомбра (на шпанском "сенка"), тврди да су проблеми "предивне нације" последица тога да народ није препознао "огромно наслеђе вечног заповедника" Чавеза.

Другим речима, по мишљењу овог револуционара, народ који трпи несташицу хране, питке воде, лекова, струје и гаса, драстичну незапосленост, највећу хиперинфлацију на свету, пад БДП-а од готово 50% од Мадуровог доласка на власт, а све то у земљи с највећим потврђеним резервама нафте, неразуман је и незахвалан.

- Желим да ствари буду решене кроз дијалог. Али даћу свој живот за револуцију, наравно - каже Сомбра.

САД спремају војну интервенцију у Венецуели. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор:  Index.hr , BBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА