Најновије

АЛБАНЦИ ПРЕТЕ СРБИЈИ И БЛОКИРАЈУ ЈЕ НА ПУТУ КА ЕУ! Да ли Београду стиже нови језиви ултиматум из Брисела?

Албанци из Приштине на све могуће начине Србији ударају клипове у точкове и призивају хаос. Тако се Београд нашао пред још једним великим проблемом, а то је спуштање рампе на европском путу и прекид преговора о приступању са ЕУ, а све због платформе Приштине.

Заставе ткз. Косова и Албаније (Фото: Јутјуб)

Наиме, јасан став Србије, који је изрекао и председник Александар Вучић, да нема преговора с Приштином док су таксе на снази, а нарочито након усвајања приштинске Платформе о дијалогу с Београдом, могао би да заустави Србију на путу ка ЕУ.

На овакав сценарио указује оквир за Поглавље 35 о Косову, који каже да преговори могу бити обустављени уколико се утврди да не постоји напредак у дијалогу, а пошто дијалога нема...

Међутим, нигде није "обрађен" сценарио шта се дешава у случају кад Приштина кочи напредак у нормализацији односа, што се управо дешава ових дана.

Зато се оправдано намеће питање да ли би Србија могла званично да затражи од Брисела да са списка наших обавеза на европском путу избрише нормализацију односа с косовским Албанцима, с обзиром на то да они у потпуности блокирају дијалог.

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже:

- Платформа Приштине јасно говори о намери Приштине да не спроводи своје обавезе из Бриселског споразума. С обзиром да смо ми своје обавезе испунили, ја очекујем да поглавље 35 које прати примену споразума не може да буде у овим околностима условљавајуће за наставак нашег процеса и преговора, јер смо ми наш део обавеза испунили - каже она и додаје:

- ЕУ као потписник Бриселског споразума ( Ештон потписала као тадашња Висока представница за заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ) може да направи темељну анализу свега што је Бриселским споразумом остварено и кроз овај "темељни преглед" постигнутог јасно је да Београд нема неизвршених обавеза, док је Приштина не само одбацила обавезе из Бриселског споразума, већ тарифама отишла и даље - у кршење ССП и Цефте. Тако да не знам како би се валидно оправдало било какво успоравање процеса Србије због Приштине и њихових унилатералних потеза који обесмишљавају и читав рад ЕУ у дијалогу.

Прочитајте ОВДЕ све о драматичном упозорењу КФОР Србима на Косову.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

И да Вучић призна Косово у ЕУ неће ући Србија.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА