Најновије

ЗАХАРОВА ЖЕСТОКО НАПАЛА ПРИШТИНУ: Затезање омче и потискивање Срба

На северу Косова насељеном Србима примећује се пораст напетости, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, преноси "Спутњик".

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

"Албанске косовске власти преузимају власт на административној граници, објашњавајући то потребом да се прекине увоз нелегалних, како они сматрају, испорука робе из Србије упркос стопроцентним царинама које је Приштина увела у новембру прошле године. Погоршава се ситуација са доступношћу неких животних намирница, пре свега појединих прехрамбених производа", казала је Захарова.

Она је рекла да је Приштина објавила потерницу за низом важних личности српске заједнице и да се приштинске безбедносне снаге распоређују у подручјима близу подручја где живе Срби.

Захарова је подсетила да је 7. марта ове године приштинска скупштина донела ултимативну платформу која једноставно обесмишљава дијалог Београда и Приштине, као и на недавне покушаје да се успостави контрола над српским делом комбината "Трепча" и остави без посла неколико хиљада радника.

"Ове мере косовских власти представљају затезање омче и систематично потискивање Срба из покрајине и стварање за њих немогућих услова, као и застрашивање у духу етничког чишћења. Где су све европске структуре за заштиту права? Где су људи који се баве питањима људских права и који се разумеју у проблем овог региона", упитала је руска званичница.

Она је додала да су међународне снаге за Косово обавезне да испуњавају мандат који им је поверио Савет безбедности УН и да не дозволе насиље над косовским Србима.

"Садашња криза на северу Косова представља последицу вишегодишњег попуштања Приштини од стране спољних покровитеља - САД и Европске уније, које су обавезне да утичу на понашање екстремиста. Ово објашњава тренутне претеране апетите косовских Албанаца, њихову непомирљиву политику у дијалогу с Београдом. Вашингтон и Брисел су дужни да ограниче екстремисте из Приштине који су васпитани под покровитељством Запада", рекла је Захарова.

О балканским крвавим милијардама можете сазнати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Марија Захарова о Космету

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА