Најновије

ЏИХАДИСТИ САХРАНИЛИ СПОРАЗУМ О ИДЛИБУ: Смрт 16 војника значи само једно!

Ујутро 3. марта, борци групе Ал-Каида, Ансар ал-Тавхид, извршили су велики напад на неколико положаја Сиријске арапске војске (САА) у близини града Масаснех у северној Хами. Војни извор је рекао да је у нападу погинуло више од 16 војника САА. Чланови Ансар ал-Тавхида су елиминисани.

Џихадисти (Фото:Јутјуб)

Ансар ал Тавхид је покренуо напад из демилитаризоване зоне Идлиб, која је успостављена руско-турским споразумом у септембру 2018. године. Према споразуму, такве групе не би требало да буду распоређене унутар зоне, а тешко наоружање које припада милитантима би требало бити повучено из тог подручја. Међутим, ти услови никада нису испуњени.

Сиријско министарство спољних послова и министарство одбране коментарисали су напад упозоравајући да влада у Дамаску неће толерисати терористе који нападају положаје САА и цивиле.

До вечери 3. марта, чинило се да САА наставља припреме за војну акцију у северној Хами и јужном Идлибу. Про-милитантни извори су открили да су цивили који живе у зони наводне операције добили упозорења да треба да се држе даље од милитантних позиција. Про-владини извори спекулисали су да је напредак неминован јер је споразум о демилиратизацији де факто пропао. Треба напоменути да су прошле седмице сиријске ваздухопловне снаге извршиле неколико прецизних напада на терористичку инфраструктуру у покрајинама Идлиб и Хама.

Ако се не предузму никакве мере да се стане на крај поновљеним кршењима режима прекида ватре од стране милитантних група у Идлибу, нови круг ескалације у северозападној Сирији ће постати неизбежан.

Дана 1. марта, Сиријске демократске снаге подржане од стране САД наставиле су свој напредак на положајима ИД-а у близини села Багуз у долини Еуфрата. Напад је уследио након формалне изјаве СДФ-а да су сви цивили евакуисани из тог подручја. На пример, према Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР), више од 52.000 људи напустило је џеп ИД. Имајући у виду предратну густину становништва у овој области, чини се да је тај број прецењен.

Број припадника ИД-а који су остали под опсадом СДФ-а процењени су негде између 250 и 300. Најмање 18 њих је убијено од наставка операције. Очекује се да ће СДФ и коалиција предвођена САД ускоро елиминисати џеп који држи ИД. Након тога, Вашингтон ће морати да пронађе неки други изговор за наставак пословања у Сирији. Највероватније, то ће бити декларисана потреба да се брани млада наивна демократија, која се гради у делу земље коју окупирају САД.

Тачи “баца пеглу” када чује за Харадинаја. А зашто је то тако, прочитајте ОВДЕ

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријска војска се припрема да поврати Идлиб.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА