Najnovije

DŽIHADISTI SAHRANILI SPORAZUM O IDLIBU: Smrt 16 vojnika znači samo jedno!

Ujutro 3. marta, borci grupe Al-Kaida, Ansar al-Tavhid, izvršili su veliki napad na nekoliko položaja Sirijske arapske vojske (SAA) u blizini grada Masasneh u severnoj Hami. Vojni izvor je rekao da je u napadu poginulo više od 16 vojnika SAA. Članovi Ansar al-Tavhida su eliminisani.

DŽihadisti (Foto:Jutjub)

Ansar al Tavhid je pokrenuo napad iz demilitarizovane zone Idlib, koja je uspostavljena rusko-turskim sporazumom u septembru 2018. godine. Prema sporazumu, takve grupe ne bi trebalo da budu raspoređene unutar zone, a teško naoružanje koje pripada militantima bi trebalo biti povučeno iz tog područja. Međutim, ti uslovi nikada nisu ispunjeni.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo odbrane komentarisali su napad upozoravajući da vlada u Damasku neće tolerisati teroriste koji napadaju položaje SAA i civile.

Do večeri 3. marta, činilo se da SAA nastavlja pripreme za vojnu akciju u severnoj Hami i južnom Idlibu. Pro-militantni izvori su otkrili da su civili koji žive u zoni navodne operacije dobili upozorenja da treba da se drže dalje od militantnih pozicija. Pro-vladini izvori spekulisali su da je napredak neminovan jer je sporazum o demiliratizaciji de fakto propao. Treba napomenuti da su prošle sedmice sirijske vazduhoplovne snage izvršile nekoliko preciznih napada na terorističku infrastrukturu u pokrajinama Idlib i Hama.

Ako se ne preduzmu nikakve mere da se stane na kraj ponovljenim kršenjima režima prekida vatre od strane militantnih grupa u Idlibu, novi krug eskalacije u severozapadnoj Siriji će postati neizbežan.

Dana 1. marta, Sirijske demokratske snage podržane od strane SAD nastavile su svoj napredak na položajima ID-a u blizini sela Baguz u dolini Eufrata. Napad je usledio nakon formalne izjave SDF-a da su svi civili evakuisani iz tog područja. Na primer, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR), više od 52.000 ljudi napustilo je džep ID. Imajući u vidu predratnu gustinu stanovništva u ovoj oblasti, čini se da je taj broj precenjen.

Broj pripadnika ID-a koji su ostali pod opsadom SDF-a procenjeni su negde između 250 i 300. Najmanje 18 njih je ubijeno od nastavka operacije. Očekuje se da će SDF i koalicija predvođena SAD uskoro eliminisati džep koji drži ID. Nakon toga, Vašington će morati da pronađe neki drugi izgovor za nastavak poslovanja u Siriji. Najverovatnije, to će biti deklarisana potreba da se brani mlada naivna demokratija, koja se gradi u delu zemlje koju okupiraju SAD.

Tači “baca peglu” kada čuje za Haradinaja. A zašto je to tako, pročitajte OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijska vojska se priprema da povrati Idlib.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA