Најновије

ВРАЋАЈУ СЕ У БОСНУ ДА УСПОСТАВЕ КАЛИФАТ?! Двојица окорелих џихадиста ИД стижу у БиХ!

Двојица држављана Босне и Херцеговине, који су се у редовима Исламске државе (ИС) борили у Сирији, требало би да до краја марта буду враћена у БиХ, изјавио је данас министар безбедности БиХ Драган Мектић.

Џихадисти у Сирији (Фото: Јутјуб)

Како је Мектић рекао за “Klix. ba”, реч је о Ибри Ћуфуровићу из Доње Слапнице, код Велике Кладуше, и Абдулаху Армину Чурту, који је претио поглаварима Исламске заједнице у БиХ.

Обојица се налазе у кампу Рој у Сирији, где су завршили као курдски заробљеници и под надзором су САД. За њима су расписане међународне потернице. 

Према речима министра Мектића, процес утврђивања идентитета је завршен, а по преузимању биће предати Суду и Тужилаштву БиХ. Њих двојица се терете за тероризам и илегално прикључивање екстремистичким групама. 

Док о Чурту нема много информација, за Ћуфуровића се зна да је у Сирију отишао 2013. године, након што је постао пунолетан. 

Раније је, како наводи “Klix. ba”, чувао овце код Билала Боснића, који је осуђен на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам. Сумња се да га је он радикализовао и помогао му да оде у Сирију. Тамо се оженио и добио двоје деце. Претпоставља се да у Сирији има још држављана БиХ који су се борили за ИД.

На црвеној Интерполовој потерници се, осим Ћуфуровића налази још 11 мушкараца из БиХ који се терете за тероризам. Према доступним, али непотврђеним информацијама, у Сирију и Ирак је из БиХ отишло 240 особа и око 80 деце.

Нови усташки графит у Хрватској. Освета за Мадрид и Анту Павелића. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џихадиста Исламске државе Јасмин Кесеровић прети Американцима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА