Најновије

Србији прети парализа

Цела Србија биће блокирана ако власт одбије дијалог о фер изборима и ослобађању медија, поручио је путем Твитера председавајући Савеза за Србију Бошко Обрадовић и властима дао рок до петка да одговоре. Чини се, међутим, да иако су тензије спласле, дијалог на који је позвала председница Скупштине Маја Гојковић, није могућ са посланицима који бојкотују рад парламента јер они неће са њом за "зелени сто".

Протест опозиције (Фото: Јутјуб)

- Власт је на потезу. Имају шест дана да одговоре да ли су за дијалог о фер изборима и ослобађању медија. Али не дијалог са Мајом Гојковић. У проблему су. Протести нису били насилни и тражи се дијалог. Ако то одбију, остаје грађанска непослушност и блокада читаве Србије - навео је председавајући СзС, уз оцену да је опозиција показала јединство, разум, одлучност и одговорност.

Међутим, Обрадовића за повратак на реторику насиља оптужује министар полиције Небојша Стефановић који сматра и да СзС у ствари и неће изборе.

- Ни сами не знају шта желе, тражили су дијалог, а истовремено одмах рекли да нема разговора с Александром Вучићем. Потом им је понуђен дијалог у Скупштини, на месту једино логичном за такву врсту разговора са председницом Скупштине, али неће ни то. Кажу да ни у парламенту немају о чему да разговарају - навео је Стефановић.

Позив на дијалог, посланица из Клуба самосталних посланика Мариника Тепић види као последицу притиска четворомесечних протеста широм Србије, али истиче да са Мајом Гојковић нема шта да се разговара и да је потребно да председница парламента буде смењена да би се опозиција вратила у скупштинске клупе.

- Маја Гојковић је генератор насиља над опозиционим посланицима и неко чију смену тражимо две године. Са њом немамо о чему да разговарамо. Ово је фарса, чишћење огледала пред међународном јавношћу - казала је за "Вести" Тепић и истакла да готово сви посланици опозиције који су у бојкоту неће код Гојковићеве с којом је разговор могућ, само ако буде део делегације власти.

Председница парламента је, и поред најаве да представници опозиције који бојкотују рад парламента неће на тај састанак, убеђена да ће се позиву одазвати, будући да се на њиховом протесту говорило о дијалогу.

- Убеђена сам да ће се одазвати сви и да ћемо у наставку рада сви разговарати у 10 сати у уторак - истакла је Гојковић подсетивши да треба да су теме побољшање рада парламента, процедуре које су наметнули посланици бившег режима, амандмани, допуне дневног реда и како да се боље заступају интереси грађана Србије.

Лицитирање бројем демонстраната

Број грађана Србије који су били на београдском протесту опозиције Сви као један - 1 од 5 милиона 13. априла и неколико дана касније не престаје да буде тема око које се препуцавају власт и опозиција. Власт тврди да их је било 7.500, док се из опозиције најчешће чује бројка од 35.000. Колико је распон у изнетим бројкама велики, потврдио је лидер Покрета слободних грађана глумац Сергеј Трифуновић који сматра да је говорио пред око 100.000 људи. 

У процене су се укључили и домаћи и страни медији са врло разноликим извештавањем о броју окупљених пред Скупштином Србије 13. априла, што је показатељ да је тешко знати тачне бројке. Податак о 7.500 присутних демонстраната потврдио је и председник Србије Александар Вучић.

- Ти људи су пребројани у главу, свако је приказан и пребројан - навео је председник Србије, а истом бројком окупљених барата већина медија и таблоида блиских властима у Србији.

Лидер опозиционе Нове Србије Зоран Живковић каже да је било 35.000 грађана, уз оцену да је скуп био највећи после оног 5. октобра 2000, а исти податак изнео је и већи број лидера опозиције, учесника митинга. Страни медији били су опрезнији и углавном користили израз "хиљаде људи". Тако је известила америчка агенције Асошијетед прес, а поред осталих, пренео и "Вашингтон пост".

Израз "хиљаде људи" је као процену изнела радио Слободна Европа, преносећи и полицијску процену да је "на улице изашло 7.300 људи". Британски Ројтерс наводи само да су демонстрације биле "мирне", а немачки медији, попут недељника "Шпигл" објављују да је демонстрирало око 10.000 људи, колико је објавила и швајцарска агенција Кеџстоне-СДА

МУП демантовао Маринику

Мариника Тепић тврди да су у згради парламента на дан митинга опозиције, 13. априла, осим полицајаца били и припадници навијачких група.

- Полицајци у Скупштини су чували зграду од нас, мирних демонстраната, са онима које хапсе сваке недеље! У њој и око ње били су људи који нису ни посланици, нити полицајци, већ припадају одређеним навијачким групама, Радојичићевој, Хркаловићкиној - навела је Мариника Тепић.

МУП у саопштењу наводи да су те тврдње посланице Тепић "апсолутно нетачне".

"Јединица за обезбеђење одређених личности и објеката МУП-а Србије, која је задужена да, између осталог, брине о безбедности српског парламента, у Народну скупштину није пустила никога осим народних посланика, запослених у парламенту, припадника полиције и акредитованих представника медија", кажу из МУП-а. Како су навели, у суботу, у згради Скупштине није било ниједног навијача, а "ширење оваквих лажних вести очигледно има за циљ нарушавање угледа припадника полиције који брину о безбедности највишег законодавног дома".

"Лаже Спутњик"

Објавом да је на протесту 13. априла било 50.000 људи, руска државна медијска кућа Спутњик наљутила је председника Александра Вучића.

- Нису тачни наводи Спутњика да се на протесту окупило 50.000 грађана. То што је Спутњик казао је безобзирна и безобразна лаж- рекао је Вучић и додао да је са терасе Председништва слушао говорнике на протесту.

Вучић је додао да би за њега био пораз и срамота да само из Врања и Лесковца не скупи више од 7.500 на предстојећем митингу, 19. априла у Београду у оквиру кампање Будућност Србије. Вучић је најавио да ће његов митинг бити одржан на истом месту где и протест опозиције и позвао телевизију Пинк да истим дроном снима и тај митинг, па да се упореде снимци и колико је на којем било окупљених.

САД спемају Русији и Кини војни одговор у Венецуели. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бошко и опозиција наљутили Вучића: Формиран је Савез за Косово

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА