Најновије

ТРАМП НЕ ЖЕЛИ КРАЈ КРВОПРОЛИЋА: Вето на резолуцију о окончању помоћи саудијском нападу на Јемен

Амерички председник Доналд Трумп ставио је вето на резолуцију коју су донели и Сенат и Представнички дом у покушају да окончају америчко суделовање у рату под вођством Саудијске Арабије у Јемену. То је други вето од стране Трампа током његовог председавања.

Трамп (Фото: Јутјуб)

"Ова резолуција је непотребна. Она је опасан покушај да се ослабе моја уставна овлашћења, угрожавајући животе америчких грађана и храбрих припадника службе, и данас и у будућности", рекао је Трамп у поруци Сенату, информишући их о вету.

Према Трампу, САД "нису укључене у непријатељства или да утичу на Јемен", са изузетком "противерористичких операција против Ал-Каиде на Арапском полуострву и ИД".

"Нити је било које америчко војно особље командовало, учествовало или пратило снаге саудијске коалиције која делује у Јемену", рекао је он.

САД пружају “ограничену подршку” коалицији, укључујући “укључујући размену обавештајних података, логистичку подршку и, до недавно, пуњење авиона током лета”, али то је у складу са статутарним овлаштењем датим Пентагону и овлаштењима председника као команданта, рекао је Трамп.
 
Трамп је додао да ће резолуција угрозити америчке "билатералне односе, антитерористичке операције против Ал-Каиде и Исламске државе, негативно утицати на наше текуће напоре да се спрече цивилне жртве, те ће се охрабрити иранске малигне активности у Јемену".

Саудијска Арабија оптужила је јеменске Хутије да ратују у име Ирана. Пентагон је више пута саоптио да његова војна подршка коалицији под вођством Саудијске Арабије на неки начин помаже у смањењу цивилних жртава.
 
Међутим, од покретања рата против Хоутија у марту 2015. године, снаге под вођством Саудијске Арабије су више пута намерно бомбардовале цивиле у Јемену. Процењује се да је око 60.000 Јеменаца погинуло због сукоба, док је још 85.000 људи умрло од глади.

Ово је други Трампов вето. Први је био средином марта, када је ставио вето на заједничку резолуцију која се противи његовом проглашењу ванредне ситуације на граници са Мексиком.

Путин полако осваја Арктик и прави најкраћи пут од Кине до Европе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТ/ vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Доналд Трамп-Зашто би ратовали за Црну Гору?

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА