Најновије

Србија продаје све више оружја, нећете веровати ко је међу највећим купцима

Извоз наоружања и војне опреме порастао је за 13,9 одсто.

Нора (Фото: Министарство одбране)

Међу највећим купцима оружја из Србије су УАЕ и Америка.

- Од укупне производње, преко 90 процената ми извозимо што се тиче војне опреме. Извозимо мб свих калибара, рб граната, рб ракета, системе за ваздухопловство, подизвођача за Ласту - наводи Живота Вучић из "Прве петолетке – наменска" из Трстеника.

Александар Лијаковић, помоћник генералног директора ЈП "Југоимпорт СДПР", напомиње да је први технолошки продор развој артиљеријских система, сложених борбених система, затим производња и развој оклопних возила.

- "Нора" и "лазар" полако улазе у састав Војске Србије. Систем "нора" смо продали у неколико замаља у свету. Оно што је такође значајно, јесу технолошки продори у области ракетне артиљерије, затим вођених ракета системи "алас" - истиче Лијаковић.

Исто као у британској војсци

Прате се светски трендови, кажу у Министарству одбране. Када је реч о главним пројектима, исти су као, на пример, у британској војсци.

- Три кључна пројекта њихове копнене војске за ову годину су комплет заштитне балистичке опреме за војника, затим разне беспосадне платформе и трећа кључна ствар је модернизовано возило за превоз пешадије. Сва та три пројекта и ми радимо - указује генерал-мајор др Младен Вуруна, начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране.

Све више се тргује оружјем, и у свету и у региону.

Извоз највише у УАЕ и САД

- Према нашим анализама, буџети за опремање у региону прошле године су порасли 2,2 пута. Пројекти опремања капиталним системима наоружања расту као печурке у окружењу и тичу се углавном ваздухопловних система. Ловци су, дакле, главна тема у већини земаља у окружењу, а затим системи КОВ, пре свега оклопна возила точкаши. У том смислу ми следимо трендове - рекао је помоћник министра одбране Ненад Милорадовић.

Прошле године главне извозне дестинације биле су УАЕ, САД, Саудијска Арабија, Бугарска и Египат, а увози се највише из БиХ, Белгије, Словачке, Бугарске и Русије.

Прошле године је остварен извоз НВО од преко пола милијарде долара, а увоз је четири пута мањи.

Најновија технолошка достигнућа из ове области биће представљена на Деветом међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" крајем јуна у Београду.

Прочитајте ОВДЕ све о моћном оружју српске пешадије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА