Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС: Трамп тражи помиловање ратних злочинаца!

Амерички председник Доналд Трамп затражио је помиловање припадника америчке војске оптужених или осуђених за ратне злочине, објавио је Њујорк Тајмс.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Трамп је затражио да се документација за помиловање одмах припреми назначујући да разматра помиловање за њих око Дана сећања 27. маја, наводи се у извештају које се позива на двојицу неименованих америчких званичника.

Прикупљање документације за помиловање иначе траје месецима, али министарство правосуђа извршило је притисак да рад буде пре празничног викенда, рекао је један од званичника.

Један захтев односи се на старешину посебних операција Едварда Галагера, за којег је суђење предвиђено у некој од следећих недеља. Галагер је оптужен јер је у Ираку пуцао на ненаоружане цивиле, а непријатељског заробљеника је убио ножем.

Такође, верује се да ће бити укључен случај војника Матева Голстејна, припадника специјалних снага ("зелене беретке") који је оптужен за убиство ненаоружаног Афганистанца 2010, пише Тајмс.

Лист наводи како се верује да ће и други случајеви бити укључени у документацију, али не износи њихова имена.

Министарство правосуђа није коментирало извештаје Тајмса. Бела кућа још није одговорила на захтев листа за коментар.

Правни стручњаци цитирани у извештају наводе да помиловања оптужених и осуђених ратних злочинаца, укључујући и неке од њих којима суђење још није почело, није било у недавној историји и неки су забринути да би нека помиловања могла поткопати легитимитет војних закона.

Прочитајте ОВДЕ какву су ту мрачну америчку тајну открили Руси.

Извор: novi list. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА