Најновије

ИРАН ИМА ТАЈНО ОРУЖЈЕ ЗА РАТ СА АМЕРИКОМ! Техеран не одустаје од могућности војног сукоба са САД! (ВИДЕО)

Иран има тајно оружје којим ће потопити све америчке ратне бродове ако се само усуде да нападну Техеран, запретио је јуче генерал Мортеза Корбани, саветник иранске војне команде. Он је тако одговорио на најновију одлуку лидера САД Доналда Трампа да пошаље ратне бродове и још 1.500 америчких војника на Блиски исток због појачане тензије и могућег оружаног сукоба са Ираном.

Ирачка војска (Фото: Јутјуб)

Кец у рукаву

Нове претње генерала Корбанија Вашингтону до сада су најотворенија упозорења Американцима.

- Ако Америка почини и најмању могућу глупост, послаћемо њихове војне бродове на дно мора заједно са целом њиховом посадом и хеликоптерима. За то ћемо користити две моћне ракете и наша два тајна оружја. Неће им бити спаса - поручио је Корбани, али није прецизирао о каквом се тачно оружју ради.

Он је додао да је иранска војска спремна да одговори на сваку провокацију и звецкање оружјем САД.

- Америка покушава да нас застраши, али то им неће поћи за руком. Иран нико не може да обузда. Бранићемо се до последње капи крви свим расположивим снагама - нагласио је генерал.

Повод за његове претње је најновије америчко гомилање оружја на Блиском истоку. Пентагон је у последњих неколико дана послао у Персијски залив још три разарача наоружана вођеним крстарећим ракетама. У питању су убојити војни бродови "УСС Мекфол", "УСС Гонзалез" и "УСС Мејсон" и они су се придружили моћном носачу авиона "УСС Абрахам Линколн", који већ недељама крстари заливом.

Истовремено, САД су распоредиле бомбардере Б-52 у војној бази у Катару, а повукле су и своје дипломатско особље из амбасаде у Ираку. Истовремено, Пентагон је поручио да ће већ у наредних неколико недеља послати у Ирак још 1.500 америчких војника, што је потврдио и амерички председник Доналд Трамп.

- Да, послаћемо 1.500 припадника америчких оружаних снага на Блиски исток. Желимо да се осигурамо и да имамо заштиту од могућих претњи. Главна обавеза свих наших војника биће да осигурају безбедност - рекао је Трамп.

Он је негирао да ће повећавањем оружаних снага само појачати тензије са Техераном, које су и сада на ивици рата.

- Мислим да Иранци не желе да се боре. И потпуно сам сигуран да Техеран не сме ни да помисли да се војно обрачунава са нама - рекао је шеф Беле куће.

Катастрофална грешка

Међутим, стручњаци сматрају да су тензије између Техерана и Вашингтона достигле тачку усијања, због чега не искључују могућност оружаног сукоба. Поред САД, које отворено спремају терен за борбе, и Иран последњих месеци убрзано ради на унапређењу својих војних капацитета.

- Иранска војска редовно показује најновије наоружање, вероватно са циљем да одврати Американце од крвавог сукоба. Један кец у рукаву Техерана је и крстарећа ракета "ховеизех", која има домет до 1.350 километара - навели су експерти.

Међутим, они закључују да је америчком председнику боље да се уздржи од напада на Исламску Републику, јер би тај рат могао да буде веома скуп и неизвестан. Са тим се недавно сложио и бивши амерички дипломата Џејмс Џетрес, који је упозорио да би рат САД са Ираном био катастрофална грешка, већа него сукоб с Ираком у којем је погинуло око 4.000 америчких војника.

Амерички ветерани Трампу: Немој нападати Иран

Чак 76 америчких ратних ветерана, генерала и амбасадора позвали су у отвореном писму лидера САД Доналда Трампа да не напада Техеран.

- Рат са Ираном изазваће драматичне последице у већ уздрманом региону Блиског истока. Америка ће бити увучена у још један рат са ужасним финансијским, људским и геополитичким трошковима - рекао је Трамп.

Шеф ирачке дипломатије позвао на мир

Шеф ирачке дипломатије Мухамед Али Алхаким позвао је на смиривање тензија на Блиском истоку. Он је поручио да Ирак стоји уз Иран и да је вољан да буде посредник у разговорима између Техерана и САД.

- Желимо да будемо посредници преговора две сукобљене стране. Американци морају да попусте јер економска блокада и санкције нису плодотворне - рекао је Алхаким.

У паклу Сирије руска војска тестира нова оружја. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА