Најновије

РУСКА ЗВЕР НА НЕБУ: Ово је најбржи ловац на свету, претиче сопствене ракете (ВИДЕО)

На тв-каналу „Звезда“ је емитована војна емисија „Военная приемка“ која је посвећена суперсоничном ловцу-пресретачу МиГ-31. Специјално за новинарску екипу који води ову емисију 31-ица се попела на Линију Армстронга (18,900-19,350 метара висине) која се налази на граници ближег космоса.

МиГ-31 (Фото: Јутјуб)

Наравно да водитељ ове емисије није полетео заједно са пилотом, јер се ради о висини која је екстремна чак и за искусне пилоте. Екипа емисије „Военная приемка“ је у авион монтирала видео-опрему, која се морала чвсто фиксирати и обезбедити посебним грејачима. На висинама изнад 18,000 метара техника трпи огромно оптерећење. Довољно је рећи да температура иде и испод – 60 степени Целзијуса, а на тотреба додати брзину која је 2,5 пута бржа од звука-преноси интернет портал РГ.

До висине од 20,000 метара МиГ-31 је летео практично вертикално, попут ракете. Када је досегао планирану висину он се полагано исправио у скоро хоризонталан положај, пењући се под благим углом постојано савлађујући нове метре. Брзина авиона на тој висини износи 2,500 км/час. Међутим, ова брзина није гранична за робусног ловца-пресретача. Он може да достигне брзину од респектабилних 3,000 км/час. То значи да ако би у том моменту дејствовао из свог топа који поседују у наоружању, ускоро би престигао испаљене гранате.

И то није само једна прекрасна метафора. Један од кључних задатака авиона МиГ-31 је пресретање непријатељских крстарећих ракета. Брзина ракете „Томахавк“ је у потпуности достижна за МиГ-31, јер ова ракета лети око 880 км/час.

Овакве летно-техничке способности нису прављене за остваривање рекорда него за обављане специјалних пресретачких задатака, као што је борба против шпијунских авиона U-2, па чак и непријатељских сателита који се крећу у нижој земљиној орбити.

Плафон од 21,500 метара МиГ-31 при нормалном режиму лета достиже за 18 минута. Међутим, војни специјалисти нас уверавају да у случају потребе овај авион може да достигне ову висину за дупло краће време.

Модернизовани ловац-пресретач МиГ-31БМ (НАТО кодификација Foxhound) намењен је пресретању ваздушних циљева на великим дистанцама, које су по борбеном радијусу недоступне класичним ловцима. Борбени апарати овог типа су способни да решавају задатке у условима који диктирају савремени облици управљања борбеним дејствима, као што је мрежноцентрични облик комуникације са практично свим учесницима у борби.

МиГ-31БМ је опремљен радарском станицом која има високоосетљиву фазну антенску решетку (ФАР). „Заслон-М“ која може да добаци на даљину и до 320км. Нови нападно-навигацијски систем омогућава једновремено праћење до 24 циља, од чега компјутер или оператер бира групу најопаснијих циљева и наводи ватру на њих. Један Миг-31БМ сада може уместо четири да истовремено гађа и до осам различитих циљева. За овај авион је развијена и ракета великог домета Р-37 која има оперативан домет од чак 300+км. Ова ракета нема апсолутно никаву конкуренцију у свету (америчка ракета в-в са највећим дометом AIM-47 „Falcon“ има максимални домет од 210км).

Габарити овог авиона су посебно импресивни. Он има дужину од готово 22 метра, а максимална узлетна маса достиже 46,2 тоне. Побољшана погонска група која се састоји од двопроточних турбомлазних мотора Д-30Ф6, омогућава да се авион масе готово 46 тона доведе до граница хиперзвучне брзине (максимална брзина Миг-31 износи 3,000 км/ч). Плафон лета је 20,600 метара. Оперативни долет летелице која је наоружана са четири ракете Р-37 / Р-33 са два подкрилна резервоара са горивом износи 3000км. Авион има способност да се допуњује горивом у ваздуху (авио-цистерна).

Припадник РОСУ снимљен како показује двоглавог орла док упада на север Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА