Најновије

СИНИША КОВАЧЕВИЋ: Људи који су заговорници поделе Косова су палили џамије у тренуцима када је оно прогласило независност

За решавање косовског питања, боље је сачекати неке другачије политичке околности, нека мудрија времена, мудрије и одговорније људе, изјавио је ФоНету потпредседник Народне странке и драмски писац Синиша Ковачевић, уз поруку да Србија не би требало да одустаје од Албанаца на Косову, јер то могу да буду српске "пореске платише".

Синиша Ковачевић (Фото: Јутјуб)

У оквиру серијала разговора Косинус, он је објаснио да "не види разлог да ми одустајемо од 800.000, по једној варијанти, или 1.500.000, по другој варијанти, Албанаца на Косову".

Ковачевић је новинарки Бојани Миловановић рекао да не види спас у актуелним политичким фигурама, па зато сматра да је потребно да се "квази елите" склоне и са српске и са косовске политичке сцене.

"Док су на власти Вучић, Харадинај, Тачи и слични, док је сазив српског парламента овакав какав је, тај се проблем не може решити", оценио је Ковачевић.

"Људи који су данас заговорници поделе Косова су палили џамије у тренуцима када је Косово прогласило независност. Зар смо ми на нивоу парамецијума, један добар фикус, један добар аспарагус има боље памћење од нас", оценио је Ковачевић.

Зар смо заборавили шта је данашњи председник говорио о Косову, упитао је Ковачевић, "зар смо заборавили начин на који су се пресвучени неорадикали изјашњавали и политички деловали када је Косово у питању".

На питање о идеји разграничења, одговара питањем - у ком смислу разграничење, "да дамо делове властите територије, да дамо делове властитог идентитета, да дамо простор у којем је рођена српска држава, језик, црква, вера, нација".

"Не видим ниједан разлог за то", нагласио је Ковачевић и подсетио да се не  разграничавају ни Шпанија од Каталоније, ни Велика Британија од Гибралтара.

"Ако граница иде кроз Кошаре и преко Паштрика, онда сам и ја за разграничење", предочио је Ковачевић.

Он сматра да би компромис требало да подразумева давање албанској националној мањини свега онога што јој по међународним стандардима припада.

Решење види и у томе да се сва спорна питања на Балкану решавају по принципу спојених судова, оно што имају Срби у БиХ треба дати Албанцима на Косову, оно што имају Хрвати и Бошњаци у Републици Српској, треба дати Србима на Косову.

"То је та врста компромиса - Косово да остане у српском државном и идентитетском простору, али да припада и свим Албанцима који су тамо рађали децу и сахрањивали родитеље", образлаже Ковачевић.

Сматра да би прво Срби и Албанци требало да постигну договор, а "кумство" долази касније.

"Треба показати одређену врсту историјске одговорности и зрелости, најпре ова два народа, а онда, зашто да не, прихватити и нечије добронамерно посредовање", наглашава Ковачевић.

Како сматра, ипак су у таквој врсти договора "потребна и два кума која ће то са младенцима да потпишу".

Референдум сматра беспредметним, мада скреће пажњу на то да је могућ и другачији сценарио.

"Уколико човек који је узурпирао све позиције моћи, сву власт у Србији, буде одлучио да одређене делове српске државе, душе и историје да Албанцима, не би ли се што пре створила велика Албанија, онда је референдум неопходан", тврди Ковачевић.

Он подсећа да ништа не може да спречи две међународно признате земље да постигну договор о уједињењу.

"Онда је то велика Албанија, а онда је то и увод у рат", упозорава Ковачевић, који наглашава да је за њега Косово прапростор свега српског.

"Тамо су рођене и најлепше српске жене и најлепше српске песме, Ко је једном био под сводовима Грачанице или Дечана зна о чему говорим", рекао је Ковачевић.

"Те цркве нису само неки коров на купусишту. Симонида није само постер купљен у Меркатору", поручио је Ковачевић, и додао да је "Косово интегративни део српског идентитета".

Избор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА