Најновије

ВЕЛИКИ ПРИТИСАК НА ПРИШТИНУ, МЕРКЕЛОВА И МАКРОН НА ПОТЕЗУ: Састанци са Албанцима испод жита, захтевају укидање такса!

Представници Берлина и Париза током ове недеље одржаће низ незваничних састанака са Рамушом Харадинајем и Хашимом Тачијем како би припремили терен за састанак 1. јула у Паризу, сазнаје "Блиц".

Тачи, Макрон, Меркел (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић рекао је у четвртак да би, како сада ствари стоје, 99 одсто састанак у Паризу неће ни бити одржан јер Албанци нису спремни да преговарају.

У међувремену, Немачка и Француска су у правој дипломатској офанзиви.

Како каже наш извор из дипломатских кругова, неколико састанака је већ одржано. Канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон немају више простора за кикс: још један сусрет регионалних лидера без икаквог резултата, као онај у Паризу, био би њихов дебакл.

- Претходних дана већ су одржани састанци испод жита са руководством Приштине. Берлин и Париз покушавају да изврше притисак на Харадинаја и Тачија да попусте и повуку таксе како би могао да се направи макар мали корак напред у преговорима две стане - истиче наш саговорник. Две највеће европске силе себи не смеју да дозволе срамоту која се догодила у Берлину када су у Немачку довели све регионалне лидере, касније се испоставило на екскурзију без резултата.

Без гаранција да ће се направити неки помак, састанак у Паризу се неће одржати. Западу је остало још неколико дана да убеде своје саговорнике у Приштини - закључује извор.

Ово ни изблиза није први покушај да се са Запада утиче на Приштину да укине проблематичне намете. Осим амбасадора САД и представника ЕУ, јасну поруку о томе слали су и високи званичници Стејт департмента и НАТО.

Осим иза кулиса, притисак на Приштину појачава се и у званичним, јавним наступима и документима иза којих стоје лидери или администрација западних политичара. Европски савет је - у документу који је нашао пут до албанских медија - у нацрту извештаја за КиМ, посебно нагласио потребу да таксе на робу из Београда и БиХ буду укинуте. У истом документу сервирано је још неколико хладних тушева за приштинску администрацију (види оквир). Посебно болна тема за њих је ново одлагање укидања виза за грађане Косова. Та "шаргарепа" којом Брисел последњих година маше пред носом Приштини опет остаје ван домашаја.

Таксе су "ненормалне"

И све бројнији косовски политички фактори и независни аналитичари подржавају тезу о укидању такса. Један од њих је и Ветан Сурои, приштински политички аналитичар и учесник преговора у Рамбујеу и Бечу. Сурои је у разговору за "Прву телевизију" рекао да је дијалог са Београдом неопходно почети у другачијој форми што пре, али и да су наметнуте таксе "израз ненормалности".

- Иначе процес преговора се мора наставити, али та фаза процеса нормализације, како је зову, доживела је природни крај, а није произвела ништа ново. Напротив: деградирала је досадашње напоре и довела до разговора о размени становништва и територија - каже Сурои у интервјуу. Говорећи о таксама на српску робу, Сурои каже да су таксе само израз ненормалности, јер није нормално да постоје таксе од 100 одсто.

- То показује да је седам година тих преговора било велико траћење времена - каже Сурои. Према његовом мишљењу, подела Косова - модел нормализације односа који се у овој или оној форми помиње већ најмање две године - није реално решење конфликта.

- Нема решење са поделом КиМ. Сва решења која су почела са идејом о подели, етничким разграничењима било које врсте, довела су до катастрофе. Нема разлога да верујемо да и ово разграничење не би било катастрофа, па зашто бисмо онда улазили у њега. Оно што ова друштва производе - то је неизвесност. А будућност се не може градити на неизвесности - закључује Сурои.

Тачи: ЕУ другачије поступа са КиМ

Косовски председник Хашим Тачи са забринутошћу је дочекао закључке Савета Европе у којима се, између осталог, понавља теза да је неопходно укинути таксе на робу из Србије и БиХ, али и још једном одлаже укидање виза за грађане КиМ.

Тачи је на свом Фејсбук профилу написао да се "јасно види унутрашња турбуленција која је нарушила визију ЕУ", која, према његовим речима, није успела да превазиђе протекционистички инстинкт и немар према целом региону, посебно на Косову. Тачи је додао да "ЕУ поступа са Косовом другачије у поређењу са другим земљама", те да та "неправда" не пролази незапажено.

Прочитајте ОВДЕ све о најновијој провокацији Србије.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА