Најновије

БОЉИ СМО ОД КОМШИЈА: Срби поштенији од Хрвата!

На глобалној листи поштења, на основу истраживања спроведеног у 40 земаља света, на првом месту су Швајцарци, а Срби на 11.

Срби би радо вратили новчаник власнику када га пронађу на улици (Фото: Пиксабеј)

Људи ће власнику пре вратити новчаник ако се у њему налази новац, али само ако га има много. То је закључак студије објављене у часопису Сајенс “Поштење грађана широм света”.

Истраживачи су у 355 градова у 40 земаља “оставили” 17.000 новчаника са или без новца. Резултати су показали да ће 40 одсто људи власнику вратити празан новчаник у коме се налазе само документа, а 51 одсто ако у новчанику има и новца. Ако је у новчанику износ новца већи од 100 долара (прерачунато у локалну валуту), то је већа вероватноћа да ће новчаник бити враћен власнику.

У сваком новчанику се налазио и списак намирница за куповину, три подсетнице, а у некима и кључ.

“Резултати говоре да људи ипак брину о добробити других и да имају одбојност према томе да их доживљавају као лопове”, тумачи резултате истраживања Ален Кон са Универзитета у Мичигену.

Кристијан Зенд са Универзитета у Цириху наводи да је кључни доказ за то податак да што је било више новца у новчанику, то су људи имали јачи осећај кривице.

Научници су сачинили и глобалну табелу поштења. На првом месту, као најпоштенији, нашли су се Швајцарци. Они су власницима вратили чак, 74 одсто празних новчаника и 79 одсто са новцем.

На дну листе нашла се Кина. Ту је враћено само седам одсто празних и 22 одсто пуних новчаника. Срби су на тој листи на 11. месту, а Хрвати на 13. Мада, у Хрватској је већи проценат оних који су вратили пун новчаник него у Србији.

Прочитајте ОВДЕ како је Ђурић одбрусио Американцима.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА