Најновије

КИДНАПОВАНА ДРЖАВА: Две године од уласка Црне Горе у НАТО

Црногорска јавност је и две године од уласка у НАТО оштро подељена о бенефитима чланства у Алијанси. Обични грађани за сада не осећају превише благодети од уласка у НАТО породицу, па социолог Илија Маловић оцењује да се слободно може рећи да је у ствари прошло две године од како је „држава Црна Гора киднапована за потребе НАТО-а“.

Црна Гора (Фото: pixabay.com)

Власт тврди да је Црна Гора уласком у Северноатлантски савез „учврстила сигурност и безбедност земље“, „створила предуслове за развој и бољи живот грађана“, те да је чланство у НАТО-у „гарант дуговечности државе“, а бројне анкете, па и она коју је недавно спровео амерички Национални институт за демократију (НЕД), говоре да у Црној Гори и даље убедљива већина грађана има негативан однос према Западној војној алијанси.

Колико званична Подгорица држи до НАТО партнера говоре и бизарни детаљи попут оних да је у уторак једна од главних вести у државним медијима била да ће три америчка хеликоптера „слетети на војни аеродром „Књаз Данило“ у Голубовцима због пуњења резервоара горивом“, или оцене министра војног Предрага Бошковића да је „одлука о приступању Црне Горе НАТО-у једна од најбољих одлука у дуговечној  историји црногорске државе и народа“.

Социолог Илија Маловић подсећа да је одлука о уласку у Алијансу донета у Скупштини без референдума, јасне народне већине и јавне расправе.

„Данас, после две године од уласка у тај војни савез, не смањује се агресивна кампања власти да тај чин представи као цивилизацијски напредак државе који је донео напредак свим грађанима. НАТО је за власт гарант слободе, независности и практичан доказ за напредак у достизању демократских стандарда“, каже Маловић за Спутњик.

У црногорским медијима се, према мишљењу тог социолога, промовише изврнута стварност у којој се друштвена реалност описује појмовима супротним од њиховог стварног значења.

„Терор и издаја су храброст, правно насиље се назива мудрост, окупација је партнерство, маргинализованост је равноправност, а пљачка је визија. Увођењем тих термина оправдава се колонијални статус у који је дошла држава. Највулгарнију форму такве комуникације налазимо на црногорској држаној телевизији и на порталима блиским владајућој партији. У стварности, НАТО је ништа друго до фасада за остварење геополитичких интереса корпоративног неоимперијализма. Ко у њему види нешто друго, наиван је или злонамеран“, тврди Маловић.

Он додаје да је време показало да је и „грађанска опозиција“, која је тврдила да се са чланством у НАТО-у учвршћује демократско уређење земље и гарантују људска права, била на погрешном становишту.

„Наравно, десило се управо супротно, чланство је ојачало олигархију на власти. Испоставило се да једино што један милитаристички савез може да гарантује јесте интерес богатог, а у исто време високо корумпираног, друштвеног слоја који влада. Док елита, под НАТО кишобраном, постаје богатија и сигурнија за своју политичку будућност, обични грађани губе право да управљају својом земљом и својим државним богатством.“

„Новац који једна држава одваја за чланство у НАТО-у одузима се од суме која се даје за школе, болнице, развој села, индустрију и инфраструктуру. Градњом војних база девастираће се читави делови државе. Феномен експлоатације региона где се подручје девастира до непрепознатљивости и где се локално становништо претвара у немог посматрача свог сопственог пропадања назива се ’проклетсво ресурса‘. Управо то чека Бјеласицу, Дурмитор, Никшић и околину, делове Приморја“, предвиђа Маловић.

Наш саговорник такође нема дилему да је идеја да је НАТО ту да шири демократију и политичке слободе била обична заблуда. 

„У реалности се дешава управо обратно, у новопридошлим чланицама тог војног савеза јачају екстремизам, историјски ревизионизам, релативизује се фашизам. Црна Гора је пример и за ту друштвену аномалију, у њој маргиналне групе црногорских шовиниста много одлучније ’залазе у народ‘ са својим идејама, управо охрабрене чињеницом да је Црна Гора део НАТО коалиције“, категоричан је Маловић.
Аналитичар и публициста Војин Грубач сличног је становишта, при чему он сматра да је време показало да улазак Црне Горе у НАТО није допринео сигурности и безбедности државе, јер се главна опасност, а то је пројекат „велике Албаније“, сада у Црној Гори развија хибридним путем и методама.

„Како су унутар Северне Македоније направљене скоро државне границе раздвајањем Албанаца и Македонаца, то се исто може десити и у Црној Гори, независно од њеног уласка у НАТО“, упозорава Грубач за Спутњик.

Он такође додаје и да степен незапослености становништва, ниска просечна плата грађана и огроман спољни дуг државе белодано сведоче да улазак у НАТО грађанима Црне Горе није донео ништа добро.

„Рекло би се да је улазак Црне Горе у НАТО био велики промашај, са свих аспеката, од безбедносних до економских, и што је најгоре и демократских, јер се десио против воље грађана Црне Горе. Међутим, нарочито је апсурдно то што се државни врх Црне Горе хвали што је насилним и недемократским уласком у НАТО, Црна Гора ушла у друштво, како кажу, ’најснажнијих демократија света‘.“

Грубач стога закључује да би вероватно било много природније да се у друштво водећих западних демократија улази такође демократским путем, а не демонстрацијом насиља државе, што је, без сумње представљао улазак Црне Горе у Алијансу.

Либијска војска има нови ракетни систем! Прочитајте ОВДЕ

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА