Најновије

МАКРОН КАЖЕ ДА НИЈЕ ДОШАО ДА ДЕЛИ ЛЕКЦИЈЕ, АЛИ ПРИЗНАЈЕ: Немам решења за косовски проблем

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да нема магичног решења за косовски проблем, додајући да решење немају у џепу ни Русија, ни САД, и да је одговор у срцима грађана и интелигенцији оних који доносе одлуке, али и да је потребно пронаћи компромис.

Макрон и Вучић (Фото: predsednik.rs)

На констатацију да је јасно да Србија неће пристати на решење за КиМ у коме ће дати све, те питање да ли верује да је могуће Приштину мотивисати на договор, ако она живи, с добрим разлозима, у уверењу да су јој водеће силе већ све дале, и како он види компромис који не значи косовску независност, Макрон је рекао да није могуће вратити се две деценије уназад, на почетак. Разуме, каже, фрустрације које постоје с тим у вези, али нема конкретно решење за компромис.

Он је подвукао да наћи компромис не значи остати на стартним, дијаметрално супростављеним позицијама две стране.

Макрон је, на конференцији за штампу, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, рекао да не можемо да се вратимо две деценије уназад, и да би, да тако нешто тврди, лагао.

“Разумем део фрустрације која произилази из вашег питања. Не можемо да вратимо историју пре тих 20 година. Доћи међу вас и рећи да тако нешто предлажем била би лаж”, нагласио је он.

“Морам признати да имате председника који има храбрости и који је рекао да оно што постоји у Уставу не одговара оном што европски партнери Србије мисле и што су ставили у своје међународно право”, рекао је Макрон.

На другој страни, истиче, има људи који не желе компромис и чији став је илустровао следећим речима:

“Међународна заједница нас је признала као независне, као потпуно независне, нећемо ништа више ни да чујемо, ни да видимо у вези са Србијом, морају да признају сва наша права и идемо напред”, навео је Макрон.

“Када кажемо да морамо нађи компромис, то значи да ниједна од ових позиција које су дијаметрално супротне не могу да остану на тим позицијама. То морамо да исправимо”, казао је Макрон.

“Мора свако да се помери да нађемо пут како бисмо гледали будућност”, каже он и понавља да ће се он ангажовати да се настави са тражењем компромисног решења.

Указао је на вишевековни конфликт Немачке и Француске и казао да није случајно да немачка канцеларка Ангела Меркел и он учествују у његовом превазилажењу, јер су ове две земље у прошлости имале конфликте око терирторије без краја.

“Сви који мисле да бранити српски народ значи не донети никакав компромис, не направити никакав корак са Косовом за Србију и цео регион, гледају у прошлост Европе у дискурс који су водили ка свим ратовима”, поручио је он.

Макрон каже да понос једне нације и државе није у конфликту, већ у одбрани основе суверенитета.

Према његовим речима, национализам, а не патриотизам води у убиства, а такви “лоши ветрови” постоје свуда у Европи.

Патриотизам, како је објаснио значи волети земљу, а националисти су људи без пројекта.

“Свима који кажу да је пројекат да треба да мрзимо комшију и да не нађемо компромис немојте веровати. Немам одговор на ваше питање, нема магично решење, а оно није у џепу ни Русије, ни САД, одговор је у ваши срцима и интелгиенцији оних који доносе одлуке”, нагласио је он.

Макрон је казао да ће уложити сву своју енергију како би се нашло решење и не би дошло до даљег распламсавања кризе.

“Верујем у стабилност региона. Споразум који треба да се нађе је важан за стабилност региона”, поручио је он.

Макрон је рекао да верује када председник Вучиће каже да је спреман на споразум за будућност Србије.

То је, како је указао, тест за кредибилитет Европе и њене способности да ли може довести до споразума између нација у Европи.

На крају је истакао да није дошао да дели лекције.

Прочитајте ОВДЕ због чега је Макрон добио аплаузе по доласку у Београд.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА