Најновије

ПЕНТАГОН: Турска излази из програма Ф-35 у марту 2020.

Учешће Турске у америчком програму Ф-35 биће коначно прекинуто у марту 2020. године, изјавила је заменица министра одбране САД за набавке Елен Лорд.

Ф-35 (Фото: Јутјуб)

Према њеним речима, Сједињене Америчке Државе се од 2018. године баве потрагом за алтернативним добављачима за неких 900 елемената, па ће утицај на реализацију програма бити минималан.

Она је додала и да су амерички партнери јединствени у тврдњи да Турску треба искључити из програма Ф-35 након куповине руских С-400, али да су уверени да ће се програм Ф-35 наставити и без њеног учешћа.

„Сједињене Америчке Државе су уверене у програм Ф-35 и ланац испорука. Друго, Сједињене Америчке Државе и други партнери у програму Ф-35 уједињени су у одлуци да суспендују учешће Турске у њему и да започну званични процес њеног искључивања из програма“, истакла је она.

„Због одлуке америчке администрације да прекине сарадњу са овом земљом на програму Ф-35 због куповине руских С-400, Турска неће добити око девет милијарди долара инвестиција“, објаснила је Лордова.

„Турска ће изгубити радна места и неке економске могућности. Турска је имала прилику да производи више од 900 делова за Ф-35 и била је прималац девет милијарди долара у оквиру сарадње са турским произвођачима“, нагласила је она.

Она је додала и да ће турски инструктори, студенти и пилоти, који су у вези са програмом Ф-35, у најскорије време напустити земљу.

Одлука о искључивању Турске из програма Ф-35 представља реакцију Вашингтона на куповину најновијих руских противваздушних система С-400 од стране Турске. 

Уговор за набавку четири дивизиона С-400, вредан 2,5 милијарде долара, закључен је 2017. године. Турска ће део испоруке С-400 платити сама, а део на рачун руског кредита.

Након закључивања споразума, Сједињене Америчке Државе захтевале су да Турска одустане од руских система С-400 и да уместо тога купи америчке системе „Патриот“. Вашингтон је такође запретио да би могао да одложи или поништи процес продаје Турској најновијих авиона Ф-35, али је Турска одбила да направи уступке. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган назвао је споразум о С-400 — најважнијим у историји земље.

Прочитајте ОВДЕ шта је узнемирујуће а тиче се Турске.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА