Најновије

ПРСТ У ОКО ЕВРОПИ! Сви стрепе од следећег корака Ирана, који би за свет могао да буде катастрофалан

Иран је недељама претио, а претње су се у понедељак обистиниле: министар иностраних послова Џавад Зариф најавио је да је Иран први пут значајније прекршио ограничења нуклеарног споразума са светским силама, а које се односи на залихе уранијума.

Илустрација (Фото: Правда)

Проблематично је свега неколико килограма више уранијума од неколико стотина килограма, колико је Ирану дозвољено према споразуму. Иран је направио само мали искорак ка већих залихама.

- Од њиховог следећег корака зависи да ли ће прекорачење означити пропаст споразума или, одлуку ЕУ да је аутоматски повраћај санкција оправдан - каже Дејвид Олбрајт, председник Института за науку и међународну безбедност и бивши инспектор за оружје УН.

Иако је председник Доналд Трамп изашао из нуклеарног споразума пре годину дана, Иран и остале стране у споразуму углавном су поштовали услове. Ирански лидери су, међутим, упозорили да немају разлога да остану, ако не буду видели економску корист од споразума - за шта су мале шансе, с обзиром да им САД упорно уводи нове санкције, које паралишу земљу.

Бела кућа је издала саопштење у коме наводи да је грешка што је Ирану уопште дозвољено да обогаћује уранијум у складу са споразумом.

- САД и њени савезници никада неће дозволити Ирану да развије нуклеарно оружје - наводи се у саопштењу.

- Највећи могући притисци на ирански режим наставиће се све док лидери не промене курс. Власт мора да обустави нуклеарне амбиције.

Кршење споразума је практично безначајно, јер не скраћује озбиљно време, које би Ирану било потребно да стигне до нуклеарног оружја, неки проценујују да је то око годину дана. Иран је у прошлости прекорачивао ограничења споразума (центрифуге за обогаћивање уранијума и залихе тешке воде), али ово је први пут да земља поносно објављује кршење споразума, мада је Зариф указао на могућност одустајања, зависно од испуњења обавеза Европљана утврђених споразумом, те порекао да Иран крши споразум.

Прекорачење ограничења је, међутим, прст у око Европе, чије су дипломате недељама разбијале главу како би утврдиле механизам за трговину са Ираном, упркос америчким санкцијама, те макар наговестили Техерану користи обећане споразумом. Након што су прошле недеље коначно успели, Зариф им је рекао да то није довољно.

- Иран веома опрезно ствара услове у којима се ситуација постепено мења - каже Олбрајт.

- Тешко је, међутим, предвидети када ће се догодити прекретница у Европи, зато што дефинитивно не желе да враћају санкције. Боје се непознатог много више него САД - додаје он.

Ирански лидери су, краткорочно гледано, можда у праву. Британски министар спољних послова Џереми Хант написао је на Твитеру да је “дубоко забринут” због најаве Ирана, али да Уједињено Краљевство “остаје при одлуци да споразум доведе до резултата и искористи сва дипломатска средства како би смањио затегнутост у региону”.

Француски председник Емануел Макрон, чија је земља потписница споразума, заједно с Немачком, Великом Британијом, Русијом и Кином, рекао је новинарима прошлог викенда да кршење ограничења залиха не значи аутоматско кажњавање, јер споразум обухвата механизам за решавање спорова, који може трајати више од месец дана и током кога треба да се утврди да ли је споразум прекршен, што би довело увођење додатних санкција.

У међувремену, иранска привреда грца због једностране кампање америчких санкција и настојања те земље да потпуно онемогући извоз нафте.

Иран се суочава са опасношћу да европске силе у одређеном тренутку изгубе стрпљење. Иран покушава да изазове поделе између САД и њихових европских савезника, који су се изјаснили против Трамповог повлачења из споразума. Међутим, новим провокацијама Иран би могао да натера Европу да се прикључи кампањи притисака Вашингтона и тиме заувек оконча споразум.

Трамп није желео јасно да каже шта ће САД урадити у том случају:

- Видећете - рекао је новинарима прошлог викенда.

Раније је изјавио да Иран не сме да има нуклеарно оружје и да је његова администрација дефинисала низ различитих црвених линија за војну акцију, укључујући и “било какав напад Ирана на било шта америчко”.

Пре изјаве Ирана, Трамп је такође изразио уверење да Иран већ крши споразум - што наговештава да је барем донекле спреман да живи са таквим кршењима без војног одговора.

Моћни С-500 ће обесмислити употребу НАТО авијације у Европи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: theatlantic. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА