Најновије

Вучићу стало да опозиција изађе на изборе, а о главним захтевима и даље ни речи

Избори још нису расписани, а тензије између власти и опозиције се настављају. Под знаком питања је да ли ће се владајуће и опозиционе странке договорити око изборних услова. Док Александар Вучић уверава да ће све бити фер и да му је стало да опозиција изаће на изборе, из Савеза за Србију поручују да председник нема намеру да обезбеди фер услове.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Једни о клин, други у плочу. Тако изгледа тренутна ситуација између власти и опозиције. Време цури када је у питању евентуални договор око изборних услова, а ако до тога не дође, поједини представници опозиционих странака најављују бојкот.

"Мени је веома стало, то би било најбоље за Србију, јер онда би грађани могли да виде ко има колику подршку", рекао је Вучић, одговарајући на питање колико му је стало да сви актери изађу на биралишта.

Како би прича о изборним условима била решена, председник уверава да је спреман, како каже, да учини много и да за креирање фер услова опозицији даје предност.

"Прво су говорили о бирачким списковима, па ево сад кажем уредите их, напишите шта хоћете у бирачки списак, нема проблема, ви пишите, никакве комисије, ништа заједнички, ништа компромисно, свако име напиште у бирачки списак и ништа вам неће помоћи, свако правио за бирачко место, све одредите у складу са законима које сте ви правили и хоћете супротно вашим законима, шта год хоћете, све прихватам", каже Вучић.

Председник све прихвата, али ништа до сада не чини. И не одговара на захтеве да буду смењени чланови РЕМ-а и РИК-а. У Савезу за Србију поручују да Вучић, нема намеру да обезбеди фер и демократске услове.

"Вучићу не представља никакав проблем да не испуни задато обећање. Веровати да ће он у оваквим околностима одржати реч и дозволити да се одрже макар делимично поштени избори – од тог посла нема ништа. Успешним бојкотом ћемо озваничити чињеницу да у Србији ситуација више није нормална", наводи СзС.

Поводом избора се огласио и први човек полиције Небојша Стефановић који није прецизирао када би они могли да буду расписани.

"У овом тренутку се још не зна датум избора, али су редовни избори законом одређени тако да морају бити у марту или априлу. Око уставних промена, у вези са правосуђем, много је урађено, али има још доста посла, тако да није реално да се са изборима распише било какав референдум. Један део опозиције, већ сада видимо, сигурно излази на изборе, али можда ће их део бојкотовати шта год да власт уради, зато што желе да направе алиби, пошто виде да немају подршку којој су се надали", рекао је Стефановић.

Главни уредник агенције Бета Драган Јањић каже да је власт морала да седне за округли сто са опозицијом, али да је таква врста састанка доказ да институције не постоје. 

"Округли столови овакве врсте праве се рецимо у тренутку транзиције из комунизма у демократију, кад институције не постоје, нису установљене и не функционишу, округли сто је уствари пораз институција у Србији из простог разлога да институције раде ваљано не би било потребе за округлим столом, али чињеница да се прави округли сто и да је власт морала да пристане на округли сто, није она пристала радо, потврђује да овде институције не раде", каже Драган Јањић.

Од фер избора не одустају ни организатори протеста "1 од 5 милиона". На њиховом сајту одбројава сат до 1. септембра - то је рок да власт испуни 42 препоруке које се односе на изборне услове или ће, како наводе, позвати грађане на бојкот.

Шиптари отимају српске светиње на Космету и покатоличиће их. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА