Najnovije

Vučiću stalo da opozicija izađe na izbore, a o glavnim zahtevima i dalje ni reči

Izbori još nisu raspisani, a tenzije između vlasti i opozicije se nastavljaju. Pod znakom pitanja je da li će se vladajuće i opozicione stranke dogovoriti oko izbornih uslova. Dok Aleksandar Vučić uverava da će sve biti fer i da mu je stalo da opozicija izaće na izbore, iz Saveza za Srbiju poručuju da predsednik nema nameru da obezbedi fer uslove.

Vučić (Foto: Jutjub)

Jedni o klin, drugi u ploču. Tako izgleda trenutna situacija između vlasti i opozicije. Vreme curi kada je u pitanju eventualni dogovor oko izbornih uslova, a ako do toga ne dođe, pojedini predstavnici opozicionih stranaka najavljuju bojkot.

"Meni je veoma stalo, to bi bilo najbolje za Srbiju, jer onda bi građani mogli da vide ko ima koliku podršku", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje koliko mu je stalo da svi akteri izađu na birališta.

Kako bi priča o izbornim uslovima bila rešena, predsednik uverava da je spreman, kako kaže, da učini mnogo i da za kreiranje fer uslova opoziciji daje prednost.

"Prvo su govorili o biračkim spiskovima, pa evo sad kažem uredite ih, napišite šta hoćete u birački spisak, nema problema, vi pišite, nikakve komisije, ništa zajednički, ništa kompromisno, svako ime napište u birački spisak i ništa vam neće pomoći, svako pravio za biračko mesto, sve odredite u skladu sa zakonima koje ste vi pravili i hoćete suprotno vašim zakonima, šta god hoćete, sve prihvatam", kaže Vučić.

Predsednik sve prihvata, ali ništa do sada ne čini. I ne odgovara na zahteve da budu smenjeni članovi REM-a i RIK-a. U Savezu za Srbiju poručuju da Vučić, nema nameru da obezbedi fer i demokratske uslove.

"Vučiću ne predstavlja nikakav problem da ne ispuni zadato obećanje. Verovati da će on u ovakvim okolnostima održati reč i dozvoliti da se održe makar delimično pošteni izbori – od tog posla nema ništa. Uspešnim bojkotom ćemo ozvaničiti činjenicu da u Srbiji situacija više nije normalna", navodi SzS.

Povodom izbora se oglasio i prvi čovek policije Nebojša Stefanović koji nije precizirao kada bi oni mogli da budu raspisani.

"U ovom trenutku se još ne zna datum izbora, ali su redovni izbori zakonom određeni tako da moraju biti u martu ili aprilu. Oko ustavnih promena, u vezi sa pravosuđem, mnogo je urađeno, ali ima još dosta posla, tako da nije realno da se sa izborima raspiše bilo kakav referendum. Jedan deo opozicije, već sada vidimo, sigurno izlazi na izbore, ali možda će ih deo bojkotovati šta god da vlast uradi, zato što žele da naprave alibi, pošto vide da nemaju podršku kojoj su se nadali", rekao je Stefanović.

Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić kaže da je vlast morala da sedne za okrugli sto sa opozicijom, ali da je takva vrsta sastanka dokaz da institucije ne postoje. 

"Okrugli stolovi ovakve vrste prave se recimo u trenutku tranzicije iz komunizma u demokratiju, kad institucije ne postoje, nisu ustanovljene i ne funkcionišu, okrugli sto je ustvari poraz institucija u Srbiji iz prostog razloga da institucije rade valjano ne bi bilo potrebe za okruglim stolom, ali činjenica da se pravi okrugli sto i da je vlast morala da pristane na okrugli sto, nije ona pristala rado, potvrđuje da ovde institucije ne rade", kaže Dragan Janjić.

Od fer izbora ne odustaju ni organizatori protesta "1 od 5 miliona". Na njihovom sajtu odbrojava sat do 1. septembra - to je rok da vlast ispuni 42 preporuke koje se odnose na izborne uslove ili će, kako navode, pozvati građane na bojkot.

Šiptari otimaju srpske svetinje na Kosmetu i pokatoličiće ih. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA