Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРИПРЕМИЛИ "OMЧУ" СРБИЈИ: Ово је План Стејт департмента како да Београд призна тзв. независно Косово?

План Стејт департмента је да Приштина укине таксе, да се преговори Београда и Приштине наставе средином септембра, да најкасније до јуна следеће године споразум дође у Скупштину Србије и прође ратификацију, а да у расправи и гласању учествује и опозиција, чиме се даје пуни легитимитет.

Споразум са тзв. Косовом би требало да буде на крају ратификован и у Скупштини Србије (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић је на састанку са америчким државним секретаром Мајком Помпеом тражио да Приштина укине таксе, да САД заузму избалансиран приступ решавању кризе на КиМ и заштиту за народ и манастире.

Извор из дипломатских кругова наводи да је Помпео рекао да Америка нема никакве везе са таксама и да не подржава ту меру.

Помпео је обећао да ће САД учинити све да Приштина што пре повуче спорну одлуку која штети нашим Србима на Косову, али и економији Србије, пренео је извор.

План америчке администрације је да се две стране врате дијалогу већ половином септембра, а наш председник је поручио да је Београд вољан, али да се то неће десити уколико таксе не буду укинуте. Вучић је, по речима саговорника, тражио заштиту за српски народ на КиМ и за српске светиње.

Председник Вучић је тражио да САД као највећа сила заузму балансиран и објективан приступ у решавању кризе на КиМ.

Према оцени саговорника, у наредних неколико недеља и после првих потеза након састанка Вучић-Помпео, биће много јасније ствари када је реч о односу Трампове адмнистрације према овом региону и уопште према решавању косовског чвора.

Ако неко може да утиче на власт у Проштини, онда су то Американци, ментори косовске независности. Тренутно им ситуацију отежава политички вакум до кога је дошло када је Рамуш Харадинај поднео оставку на место премијера.

САД покушавају да се до решења дође најкасније до јула следеће године и да се зато жестоко противе бојкоту парламетарних избора у Србији на пролеће наредне године и све америчке дипломате која долазе у Србију на то указују и представницима опозиционих партија које су најавиле на изборе неће изаћи.

У пуном капацитету америчка дипломатија ради на више фронтова како би споразум Београда и Приштине био потписан до лета 2020. Када споразум буде финиширан и уђе у Скупштину Србије, Американцима ће бити важно да у парламенту буду и представници опозиције. Није важно како ће гласати, већ да седе у сали и гласају.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао амерички амбасадор у Београду Кајл Скат после састанка Александра Вучића и Мајка Помпеа.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА