Најновије

НОВИ ОБРТ: Западне силе имају план за КиМ! Он не укључује изборе, а ни Рамуша Харадинаја!

Расправа о распуштању косовског парламента биће одржана 22. августа, а још није познато чекају ли Приштину избори. Иза одуговлачења око изласка на биралишта крије се противљење Запада.

Тзв. Косово се нашло у политичкој кризи 19. јула, након што је тамошњи премијер Рамуш Харадинај поднео неопозиву оставку јер га је Специјални суд у Хагу позвао да да исказ као оптужени. У међувремену је потврђено и да је позван и његов брат Даут Харадинај у својству сведока. Почетак расплета кризе очекује се сутра, а тамошњи медији пишу да председник Хашим Тачи ради све како до избора не би дошло. Мале су шансе да у томе и успе, а већ се спекулише да би избори могли да се одрже 29. септембра.

Извор "из дипломатских кругова каже да је главни разлог Тачијевог одуговлачења притисак Запада и то што му је јасно стављено до знања да избори нису најбоље решење.

“Запад сматра да ће избори додатно дестабилизовати Косово, али и одложити преговоре са Београдом. Већ је саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон одложио посету Косову, а све док се не формира нова влада, неће бити ни дијалога са Београдом. Тачи је последњих недеља у потрази за новим премијером, али су га одбили и министар спољних Косова и лидер Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли и председник Скупштине Кадри Весељи. Све то указује да ће му тешко поћи за руком да избегне изборе”, каже извор.

Запад се јасно противи и томе да Харадинај, иначе лидер Алијансе за будућност Косова, буде део нове владе.

“Иако је Харадинај поднео оставку како би, како је рекао, заштитио углед Косова и институције премијера, иронично је што је на истој тој конференцији најавио нову кандидатуру. Међутим, за Запад то није прихватљиво, не противе се да његова странка буде у Влади, али сматрају да њему лично у оваквим околностима у тој фотељи није место”, каже саговорник.

Да Запад не гледа благонаклоно на изборе, указује и то што дипломатска представништва у Приштини нису дала посебну пажњу Харадинајевој одлуци да поднесе оставку, али уједно нису пропуштала прилику да истакну да је важно да Косово што пре добије "функционалну владу која ће одблокирати дијалог са Београдом".

Негодовање додатно подгрева и то што поједини политички представници у Приштини оптужују Харадинаја да је поднео оставку како би "изигравао жртву правосудног система" али и да није доследно то што је упркос оставци ипак наставио са кампањом и промоцијом себе и странке.

Међу највећим заговорницима избора је Демократска партија Косова, друга по величини парламентарна партија, а њен лидер Кадри Весељи је више пута досад поновио да су спремни за изборе и да у исте улази са намером да однесе победу.

Мада су јаке на речима, тамошње странке су слабе на делу, па су до сада потписе за распуштање скупштине депоновале само Социјалдемократска партија и Самоопредељење, укупно 31 потпис. За распуштање је потребно две трећине гласова свих посланика, односно 81 потпис, од укупно 120.

Того повукао признање Косова

Држава, петнаеста по реду, која је повукла признање Косова и Метохије као независне државе јесте Того. Того има осам милиона становника, а министар спољних послова Ивица Дачић је 19. маја боравио у званичној посети овој афричкој земљи и састао се са њеним највишим званичницима, између осталих и председником Фауреом Гнасингбом и својим колегом Робертом Дусијем, министром спољних послова.

Прочитајте ОВДЕ какав план имају Американци за решавање ситуације на КиМ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА