Најновије

ДАЧИЋ БЕЗ ПАРДОНА: Приштини није место у Хелсинкију, али их је звала Могерини!

Позивом Приштини да учествује на скупу у Хелсинкију на који су позване земље кандидати за чланство у ЕУ, шефица европске дипломатије Федерика Могерини покушава да направи председан који би Београд морао да прихвати, што се свакако неће десити, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Могерини је први пут, на крају свог мандата, променила праксу и позвала Приштину на тај састанак, подсетио је Дачић, и додао да је због Приштине променила формат одржавања скупа и рекла да је позвала на њега и "партнере".

- У формалном смислу то неће нарушити наш принципијелни став, јер ће бити примењен Гимних формат, односно истакнуто само име и презиме учесника без државних обележја. Али, суштински гледано, то је било поптуно непотребно јер има много састанака на којима Косово учествује и не треба да буде на месту до кога развојем није стигло - рекао је Дачић.

Према његовим речима, тај састанак у Хелсинкију и поред учешћа Приштине неће бити прилика да се разговара о наставку дјиалога Београда и Приштине.

- Неће се тамо разговарати о дијалогу јер је то састанак који се дешава једном у шет месеци када председавајући ЕУ организује састанак министара спољних послова који води високи представник у овом случају Федерика Могерини - рекао је Дачић, и додао да управо високи представник шаље позив и додатним учесицима.

Он је упитао и "због чега би Косово било награђено када нису испоштовали ни берлинске закључке, ни бриселски споразуме, ни многе друге договоре, а увели су и таксе чиме су дирекно убили дијалог", упитао је Дачић и подсетио да је и Шпанија због тог позива протестовала.

- Београд ће ићи на стастанак, не зато што мислимо да Косово треба да учествује већ да би, ако су променили формат и ако ће се коростити Гимних формула, оставили до зњања да Београд не гледа са одобравањем на такав потез - рекао је Дачић.

Он сматра да је Могерини позвала Пришитну да не би рекли да ништа није урадила за њих.

- И ето, позвала их је. До сада их је позивала на ручак, а сада на формални састанак али променивши назив да нису кандидати већ партнери - рекао је Дачић, уз оцену да су то све игре које не доносе никакву корист, само доносе политичку штету.

Коснет поздравио распуштање приштинског парламента! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА