Најновије

УГРОЖЕНА БОРБЕНА ГОТОВОСТ: Повлаче МиГ-29, наручују Ф-35

Пољски дневни лист Dziennik Gazeta Prawna објавио је 6. августа занимљив текст о томе да би Пољска ускоро могла да повуче из наоружања ловачке авионе МиГ-29.

Пољски МиГ 29 (Фото: Јутјуб)

Аутор Мацеј Милош у свом тексту под насловом ‘’МиГ-ови се можда неће вратити у употребу. Само Ф-16 неће бранити пољско небо’’  коментарише да би повлачење МиГ-а 29 из употребе, што је како је наведено врло вероватно, довело до недовољног броја борбених авиона за извршавање свих постављених задатака.

Пољски МиГ-ови 29 су након удеса који се догодио 4. марта ове године, приликом којег је пилот преживео, још увек приземљени а узроци пада авиона до данас нису званично саопштени. То свакако утиче на борбену готовост Ратног ваздухопловства Пољске јер се сваким даном смањује број пилота који су у тренажи. Аутор текста износи да је могућност повлачења совјетских ловаца 90 процената и у тој тврдњи се позива на изјаве пољских војних стручњака. Незванично, нико из војног и политичког врха не жели да се 29-ке повуку из употребе али истовремено постоје одређени људи који би то радо урадили.

Такође подсећа се и на прошлогодишни удес МиГ-а 29 којом приликом је пилот погинуо због неисправности избацујућег седишта. Холдинг компанија Polska Grupa Zbrojeniowa коју је основала пољска влада ради удруживања пољских фирми одбрамбене индустрије које су у државном власништву недавно је, како наводи аутор Мацеј Милош саопштила да је још 2011. године у ремонтном заводу WZL-2 дошло до грешке у пројектовању резервног дела која није откривена у процесу провере али ни примене дела који се налази у  производњи. Након удеса којом приликом је пилот погинуо, завод WZL-2 је спровео унутрашњу истрагу након чега су запослени који су директно били укључени у пројектовање поменутог дела добили отказ радног односа.

Овакав развој ситуације не само да слаби способност заштите пољског неба већ ствара проблеме и индустрији, пољски лист пише и о томе да завод WZL-2 не добија довољно новца од државе за обављене послове јер се сада, након приземљења флоте, не добија новац и за пробне контролне летове авиона на којима су ремонтни радови одређеног обима завршени. Уколико би МиГ-29 био повучен из употребе WZL-2 би такође тренутно изгубио велики део својих прихода јер се, иако се тамо одржавају и борбени авиони Ф-16, 90 посто прихода односи на услуге одржавања флоте авиона МиГ-29 и Су-22.

Како даље примећују у Dziennik Gazeta Prawna,  ситуација што се тиче борбених авиона би се могла поправити повећањем оперативности флоте Ф-16 јер је, како су незванично сазнали из извора у ваздухопловним снагама, тренутно борбено спремно свега 20 процената односно 10 од 48 авиона тог типа. Међутим износе и да је повећање оперативности Ф-16 мало вероватно јер то није урађено годинама уназад због хроничног недостатка резервних делова. Нова наруџбина борбених авиона, највероватније ће то бити амерички Ф-35, неће решити проблем јер се, на основу искустава коришћења Ф-16, постизање њихове пуне борбене способности очекује у 2030-тим годинама. Осврнувши се на могућност пољске индустрије да учествују у програму Ф-35, то је оцењено као скоро немогуће.

Ваздухопловне снаге Пољске, како се даље наводи, имају жељу да наставе да користе МиГ-29 али желе гарантовану сигурност њихове употребе. Одлука о наставку њиховог летења ће бити донета након анализе превентивних прегледа, закључака и препорука. Званичници из Министарства националне одбране изјавили су да ће полазна тачка за такву одлуку бити утврђивање да ли су авиони безбедни за даље коришћење. На ово треба додати и да Пољаци данас самостално одржавају своју флоту МиГ-ова 29, иако постоје информације да на том пољу сарађују са Украјином.

Према службеним подацима изности се да РВ Пољске тренутно корсти 30 ловаца МиГ-29, 32 јуришника Су-22 и 48 вишенаменских Ф-16. Ипак дугорочно је планирано да у наоружању остане 16 авиона МиГ-29 и 18 Су-22 који су у пољским ваздухопловним заводима добили модернизације мањег обима које међутим нису битно утицале на повећање њихових борбених способности.

Војна неутралност Србије не постоји. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: tangosix.rs/ Живојин Банковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА