Најновије

ДРАМАТИЧНО ОБРАЋАЊЕ МИЛОРАДА ДОДИКА: Покушаће да ме уклоне, а неће бирати средства да остваре свој циљ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће они који буду покушали да заобиђу Србе и Републику Српску и уведу БиХ у НАТО сами потписати "смртну пресуду" за БиХ.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

“Без учешћа Срба, земља је осуђена на пропаст. Вероватно ће мене и моје истомишљенике покушати да уклоне како би радили са неким другим, али ја сам апсолутно убеђен у снажну позицију целе Републике Српске. Јер, да су могли да нас заобиђу, већ би то учинили” рекао је Додик.

Додик је рекао да БиХ не може ући у НАТО без сагласности Срба и напоменуо да постоје процедуре према којима спољнополитичке одлуке доноси Председништво уз консензус.

“Не верујем у БиХ, у концепт њеног формирања, не верујем у њену будућност и нико овде нема револуционарни план да се она укине, али једном ће на камену спотицања, било то питање НАТО или слично, она сама да се распадне”, каже Додик.

Додик је рекао да се за формирање Савета министара, који желе да претворе у владу, поставља додатни услов да се пошаље званично сагласност за ступање у НАТО, што су Срби одбили и ни у којем случају то неће прихватити, јер се никада формирање заједничких институција није условљавало нечим сличним.

Додик је рекао да је улазак БиХ у НАТО немогућ и подсетио да је Српска усвојила Резолуцију о војној неутралности, у којој је јасно рекла да не жели бити члан НАТО, да не намерава да се креће у том правцу и да неће да буде део тог савеза због низа политичких, војних, економских и других разлога.

Што се тиче тврдњи да ће се економска ситуација побољшати уласком у НАТО, Додик је рекао да види шта се дешава у Хрватској, Црној Гори и другим земаљама региона које су ушле у Алијансу.

Према његовим речима, када је реч о војним разлозима, НАТО је бомбардовао Србе два пута без резолуције УН, што је била једнострана и криминална акција НАТО против Срба, која је нанела огромне људске и материјално-техничке губитке у Српској и Србији.

“Срби као народ немају ниједан разлог да ту незакониту војну операцију амнестирају ступањем у НАТО. Нека су наши противници јаки и утицајни, а ми мали и слаби, али наша воља је да не желимо да им се прикључимо. Не желимо војну границу на Дрини”, каже Додик.

Он је рекао да Русија став Српске о неутралности разуме, али да од Запада стиже ултиматум, а покушавају и да искористе структуру БиХ да наметну НАТО.

Додик је додао да је политички разлог зашто Српска не жели у НАТО тај што од тог чланства не види никакву корист, него губитак пријатеља, што не жели.

Коментаришући изјаву америчког званичника Метјуа Палмера да ће се САД залагати за интеграцију БиХ у ЕУ и НАТО, Додик је рекао да је за чланство БиХ у НАТО потребно да он гласа за то, што се неће догодити.

“Наравно да то повлачи за собом масу проблема”, рекао је Додик и подсетио да га је САД већ ставила на списак непожељних особа, али да он није изабран да се брине о личном комфору, него да штити српске националне интересе, а да ли се свиђа некоме у Бриселу или не, то је питање за њих, а не њега.

Прочитајте ОВДЕ шта је Милорад Додик зашто сматра да ће 5. септембра престати да постоји БиХ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА