Најновије

ВАТРЕНИ ТАЛАС ОПУСТОШИО НЕПРИЈАТЕЉЕ: Руски "Солнцепек" стварно пржи као Сунце! (ВИДЕО)

На стратегијској командно-штабној вежби „Центар-2019“ велика пажња је усмерена на ватрену подршку оклопно-механизованим јединицама у нападу. У тој улози се нашла и артиљеријско-ракетна батерија састављена од оруђа ТОС-1А „Солнцепек“. Они су на главном правцу нападу извели концентрисани ватрени вал који је опустошио позицију условног непријатеља.

Aртиљеријско-ракетна батерија ТОС-1А „Солнцепек“ (Фото: јутјуб)

Стратегијска командна-штабна вежба „Центар-2019“ улази у фазу своју кулминације. После одбрамбене фазе битке све јединице које су се налазиле испред непријатеља су добиле задатак да крену у свеопшти контранапад. Том приликом у акцију су се укључиле артиљеријско-ракетне јединице Копнене војске. Поред њих су ангажоване и ескадриле јуришне и бомбардерске ацијације. Све ове снаге су извршиле масиван удар по предњем крају непријатељске одбране. Једну од главних улога ватрене подршке су имали и тешки вишецевни лансери ТОС-1А „Солнцепек“ са ракетама опремљеним термобаричним бојевим главама калибра 220мм.

Тешки вишецевни ракетни бацач ТОС-1А је у основи намењен за ватрену подршку пешадији и оклопно-механизованим јединицама. Ефикасан је против живе силе непријатеља која се налази на отвореном простору или у заклонима. Такође може да се употреби против лакооклопљене борбене технике и транспортних средстава. Једнако је користан у различитим фазама битке. ТОС-1А иза себе има сасвим солидно искуство када је у питању борбена употреба овог система, где се „Солнцепек“ истакао у Сирији и Ираку.

ТОС-1А се базира на тенковској шасији и поседује велику мобилност. На оклопном гусеничару је монтиран вишецевни лансер који се састоји из 24 ракете, које се могу испалити за свега 7 секунди.

Ракете које ово оруђе користи поседују два типа бојевих глава: запаљиве и термобаричне. Када ракета са запаљивом бојевом главом падне на циљ, долази до контакта запаљиве смесе и ваздуха услед чега настаје њена експлозивна активација.Приликом активирања ове смесе брзо се ствара пламени облак огромне температуре, који усисава сав кисеоник око себе. Ово је посебно смртоносно против непријатељске живе силе, која нема ни времена, нити могућности, да се заштити од оваквог напада.

Што се тиче руске армије, у наредном периоду ће се наставити са испоруком ових респектабилних копнених борбених средстава за ватрену подршку, као и њима припадајућих логистичких машина за транспорт ракета и пуњење лансера.

За њега је предвиђен и додатни пакет модернизације. Од базичне верзија овог тешког ракетног система, најновија модификација се одликује значајним увећањем оклопне заштите овог средства. Тако је ходна шасија овог система која је у ствари позајмљена са ОБТ Т-72 са горње-предње стране и бочних страница заштићена плочама са реактивним оклопом. Унапређен је и квалитет гусеничне траке, а такође је и увећана снага основног мотора која сада достиже 840 кс.

Све карактеристике америчког ПВО система “Патриот” погледајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА