Најновије

ШИРЕЊЕ ВОЈНЕ ИМПЕРИЈЕ КОШТА АМЕРИКУ ВИШЕ ОД 32 МИЛИОНА ДОЛАРА НА САТ! Стиже 147 ловаца, набавља се 239 хеликоптера...

"Време је да наше трупе вратимо кући", био је главни политички адут на председничким изборима у САД и Билу Клинтону и Џорџу Бушу, Бараку Обами и Доналду Трампу, али ниједан није одржао обећање.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Напротив. Актуелни председник је само дан после сахране убијеног иранског генерала Касема Сулејманија говор пред војним ветеранима почео цитатом Џорџа Вашингтона од пре 200 година: "Најбољи начин за очување мира је припрема за рат".

Затим је Трамп додао:

- Осигурали смо 700 милијарди долара за одбрану и 716 милијарди долара у 2021. Наручили смо 147 ловаца Ф35, наручујемо 239 хеликоптера "апач" и "блек хок". Гради се 19 великих морнаричких пловила, а са траке треба да сиђе готово 8.000 "хамвија" и "хамбија" за пешадију. Све се прави у САД. У строј примамо још 30.000 нових војника...

Ово је само део из анализе Џона Вајтхеда, председника Рутефорд института из Вашингтона "Америко, врати се кући". Аутор прошлогодишњег бестселера "Америка бојно поље" је угледни мировни активиста, који у својој анализи изражава скепсу да се САД уопште могу вратити себи, пишу Вечерње новости.

- Америчка војска има више од 1,3 милиона мушкараца и жена на активној дужности, а више од 200.000 њих стационирано је у иностранству у готово свим земљама света. САД имају више база у страним земљама него било који други народ, нација или царство у историји. Међутим, америчке војне снаге се не распоређују у иностранству да би у штитиле слободе Американаца већ за чување нафтних поља, изградњу стране инфраструктуре и заштиту финансијских интереса корпоративне елите. У ствари, америчка војска троши око 81 милијарду годишње само за заштиту залиха нафте широм света - каже Вајтхејд и додаје:

- Чак 800 војних база САД у 160 земаља коштају америчке пореске обезнике најмање 156 милијарди долара годишње. И америчка војна одмаралишта и места за рекреацију у местима попут баварских Алпа и Сеула у Јужној Кореји су својеврсна база. Војска широм света води преко 170 голф терена....

На Сједињене Државе, које чине пет одсто светске популације, "иде" 50 одсто свеукупних светских војних издатака. Америка на армију троши више него наредних 19 највећих држава на планети, а ширење војне империје кошта Америку више од 32 милиона долара на сат. Вашингтон, како се оцењује, заправо троши више новца сваких пет секунди у Ираку, него што зарађује просечни Американац у години!?

У анализи "Америчког пута" Џон Вајтхед се позива на рад истраживачког новинара Урија Фридмана који се бавио структуром трошкова војноиндустријског комплекса империје. Фридман је у економској анализи показао да се САД више од 15 година "боре против тероризма кредитном картицом" у виду куповине америчких државних обвезница од америчких ентитета попут пензионих фондова и државне и локалне самоуправе и земаља попут Кине и Јапана!

Најстрашније је од свега, како закључује Вајтхејд, што нико у ствари не контролише како се троше средства.

- Америчка војска баци бомбу негде у свету сваких 12 минута. Од 11. септембра влада Сједињених Држава директно је допринела смрти око 500.000 људки. Свака од тих смрти плаћена је средствима пореских обвезника - упозорава Вајтхејд.

Уочи последњег састанка лидера НАТО у Лондону у децембру 2019. генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је да се лане потрошња за одбрану широм европских савезника и Канаде реално повећала за 4,6 одсто и да је то "пета узастопна година раста војних буџета".

- У 2019. Руси су званично потрошили 64 милијарде долара што је иста свота новца као и 2018. Годину дана раније руски трошкови су износили 66 милијарди, а то је око пет одсто средстава које је издвојила Алијанса (1.036 милијарди долара).

- До краја 2020. савезници планирају да потроше 130 милијарди долара више него 2016. - прецизирао је Столтенберг хвалећи се да све земље НАТО постепено достижу потрошњу за војску од два одсто БДП колико тражи Америка.

Прочитајте ОВДЕ  где то сиријска војска гомила трупе.

Извор: Курир/novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА