Најновије

ПУТИН ОТКРИО НОВО ОРУЖЈЕ КОЈИМ ЧИСТИ И НАЈБЛИЖЕ САРАДНИКЕ: Руска политичка елита у паници! Медведев, Песков, Жељезнак – сви на тапету

Да ли је онима који су студирали (и због тога боравили) у иностранству сада забрањено да врше високе државне функције? Представници високих руских званичника љубазно су почели да се одричу страног држављанства и боравишних дозвола. Један по један, званичници су одбацили стране пасоше и имовину након што је Путин предвидео уставну забрану страног држављанства.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Али остаје питање: Шта да раде деца других званичника која успешно студирају у иностранству? После свега, они су заправо лишени шансе да дођу на власт.

Очигледно, највиши извршни органи Руске Федерације очекују још већу журбу и дискрецију. Разлог за такве претпоставке била је идеја Владимира Путина да мало промени Устав земље. Наиме, у погледу цивилно-професионалних потреба за државним службеницима и највишим званичником – председником Руске Федерације.

“Заиста, верујем да је време да се изврше неке измене у основном закону земље који изричито гарантују приоритет Устава Русије у нашем правном простору”, најавио је шеф земље елитама и људима путем ТВ-а.

“Шта то значи?”, питао је. И сам је одговорио на то питање. Он је предложио новости у основном закону земље: шефови субјеката, чланови Државне думе, посланици Државне думе, шеф владе и њених канцеларија, федерални министри, шефови савезних тела и судије не могу да имају страна држављанства, боравишне дозволе или друге документе који дозвољавају стални боравак на територији друге државе.

Путин је предложио да се будућем председнику наметну још строжа ограничења: Да се утврди захтев за сталним пребивалиштем у Русији најмање 25 година и одсуство страног држављанства или дозволе боравка у другој држави.

“… И не само за време учешћа на изборима, већ и у било које време пре”, прецизирао је.

Након тога, званичници су почели мирно да се одричу стране имовине и пасоша. Пример за то је вршилац дужности министра рада и социјалне заштите Максим Топилин, чији су подређени изјавили да нема и не може да има дозволу боравка у Бугарској.

Потом је уследила Олга Голодец, потпредседница Владе Руске Федерације, која је раније наводно ухваћена у поседу дозволе боравка у Италији. Има кућу у Швајцарској од 220 м2. (50% заједничког власништва) и стан у Италији од 250 м2 (33% заједничког власништва).

Али чини се да имовина у иностранству највише елите сада није тако страшна као дозвола боравка. 

Питање је много озбиљније када су у питању деца високих политичара и јавних личности, посланика и једноставно богатих Руса, чија деца студирају у иностранству и имају у најмању руку дозволу боравка за студенте.

На пример, Илиа Медведев, син бившег премијера Дмитрија Медведева, желео је да студира на Универзитету Масачусетс у САД-у … Ћерке бившег заменика председника Државне думе Сергеја Железњака већ студирају у иностранству: Екатерина – у швајцарској школи, Анастасија – на Универзитету у Лондону, његова најмлађа ћерка такође живи у Великој Британији. Ћерка предсеничког потпарола Дмитрија Пескова Елизабета је студирала у Француској, а његов син Николај живео је у Великој Британији. Већ је објављено да син новог премијера Михаила Мишустина студира у Швајцарској.

Овај списак је превише дуг да би се наставио. И сваки пут ће садржати имена деце руске елите. А студирање у иностранству аутоматски подразумева и стално пребивалиште тамо.

Испада да је за све њих Владимир Путин одлучио да затвори приступ државној власти и рад у државним одељењима и институцијама. И што је најважније, нико од руске елите, ко је студирао у иностранству, сигурно никада неће моћи да постане председник.

Испоставило се да је Путин задао озбиљан ударац политичкој класи која је, с једне стране, желела да њихова деца студирају у иностранству, а са друге стране је у њима видела промену руског руководства. 

Обистиниле се црне слутње Лазанског о НАТО пакту. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА