Најновије

НОВО РУСКО ВОЈНО ЧУДО! Носиће нуклеарно оружје, а ово су му слабе тачке (АНАЛИЗА)

Руски ударни дрон С-70 „Охотник“ споља изгледа веома обећавајуће и озбиљно подсећа на америчке „невидљиве“ дронове. Међутим руској перспективној летелици је неопходно изузетно важно технолошко унапређење, да би он постао „невидљив“, као што је то случај са његовим америчким аналозима- преноси интернет портал inosmi.ru.

Охотник (Фото: РИА)

Пре неколико месеци, тачније 7.августа 2019.године, руско Министарство одбране је објавила видео на коме се види прво полетање свог новог ваздухопловног пројекта. Радило се о перспективној беспилотној летелици „Охотник“ (срб. Ловац), који се реализовао пет дана пре званичне објаве видео-материјала. На њему се могло видети да летелица има специфичан аеродинамички дизајн, који се технички назива конструкција „летећег крила“. Њен лет је трајао око 20 минута. За време свог првог лета „Охотник“ се кретао на висини од око 600 метара, и потом извршио стабилно слетање. Све је реализовано у ваздухопловном центру за тестирање који се налази у Астраханској области.

„Охотник“ представља тешку ударну беспилотну летелицу типа „летеће крило“. У војнојстручној литератури се ова летелица још дефинише и као тешки „нападно-извиђачки беспилотни апарат“. Дакле, С-70 представља беспилотну летелицу мале радарске рефлективности, која може да изводи смртоносне нападе, да реализује извиђаче задатке као и да води противелектронску борбу.

Иако је његов развој започео још давне 2011.године, јавност се по први пут са њим могла упознати прошле године, и то баш у ово време. Тада се летелица појавила на полетно-слетној стази на једном аеродрому у Новосибирску.

Неколико месеци после тога „Охотник“ је поново фотографисан на писти ваздухопловног центра за тестирање „Чкалов“, на који је стигао и сам председник Владимир Путин. Иако је том моменту председникова изјава била фокусирана на одличне „стелтне“ карактеристике вишенаменског ловца Су-57 који је у међувремену пуштен у серијску производњу, он се осврнуо и на беспилотну летелицу С-70.

Уколико се узму у обзир фотографије из извиђачких сателита које су снимиле ову беспилотну летелицу,  основни је закључак да се ради и пролично великој летелици са распоном крила од најмање 19 метара. Том приликом је као репер послужио ловачки авион 4 генерације Су-27, који се налазио у непосредниј близини апарата. Како је навео интернет портал Jane’s, „Охотник“ је тежак око 20 тона, и има способност да развије дозвучну брзину. Што се тиче унутрашњих одсека претпоставка је да ће руски дрон имати два „бомбалука“ унутар трупа, у које ће се моћи сместити до 2 тоне убојног или специјалног терета. „Охотник“ ће се одликовати и великим капацитетом горива у својим резервоарима, што ће му омогућити долет и до 6 хиљада километара. Ова летелица има неравномерну површину која је прекривена материјалима који апсорбују радарске зраке, што му омогућава да буде невидљив.

Целокупна конфигурација летелице и самог одсека где је мотор, у великој мери личи на сличну концепцију која је примењена на америчком невидљивом дрону RQ-170. Иначе, јавност уопште није знала за постојање овог дрона. Тек пошто је пао у руке Иранаца, за њега су сви чули. Са великом вероватноћом се може проценити да су америчку беспилотну летелицу добро проучили и руски војни стручњаци.

Летелице које су направљене по аеродинамичкој концепцији „летеће крило“ а које немају вертикалне стабилизаторе могу бити веома нестабилне приликом лета. Ово је посебно изражено када су у питању беспилотне летелице. Тек пошто су развијени и одговарајући компјутеризовани електронско-даљински системи управљања који аутоматски неутралишу ове нестабилности, могло се прећи на активну фазу њиховог развоја. На овај начин, први лет перспективног руског дрона је послужио као демонстрација исправности управљачких елемената који чине основу ове летелице. Недавно је „Охотник“ извео још један блок тестирања који су обухватили његово кретање по писти, као и неколико полетања и слетања ради увида у стабилност летелице.

Иако је приликом тестирања летелице које је одржано 2.августа прошле године „Охотником“ управљао пилот, руски интернет портал Russia Beyond је у свом тексту нагласио „да се ради о летелици која је у потпуности роботизована и да је дрон у стању да самостално изводи своје операције“. То практично значи да ће уместо оператора контролу над дроном имати управљачки комплекс који је интегрисан на летелицу.

Ради се о напредним системима управљања који ће динамички моћи да реагују на сваку измену ситуације и до краја реализују постављени задатак. У том случају „Охотнику“ није потребан канал комуникације са пилотом, који у том погледу не може бити опструисан или хакован средствима за противелектронску борбу.

Међутим, амерички експерти сматрају да сама разрада аутономног система управљања може бити далеко сложенији технички изазов, од развоја аеродинамичке конструкције летелице која мора бити „невидљива.“

Када је у питању борбена употреба ударних беспилотних летелица које се крећу високом подзвучном брзином, највеће потешкоће настају у комуникацији, у системима управљања летом и компјутерским алгоритмима. То се посебно односи на њихову употребу на великим даљинама, где је потребно одржати максималне захтеве који се тичу техничких и тактичких аспеката употребе ових летелица у ваздушном простору који „врви“ од непријатељских ловачких авиона и других опасности.

За рачунати је  да ипак није случајно што је први лет „Охотника“ изведен 2. августа 2019. године. Наиме, тог дана је престао да важи Споразум о ликвидацији ракета средњег и мањег домета.

Трампова администрација је разлоге за напуштање овог споразума пронашла у изговору да је Русија прекршила кључне услове тако што је распоредила крстареће ракете великог домета на ракетне системе „Искандер-М“,  док се Москва у свом одговору пожалила да се многе америчке беспилотне летелице велоког долета могу поистоветити са „крстарећим ракетама“, што се противи Споразуму.

Америчке извиђачко-ударне беспилотне летелице Reaper не представљају невидљиве дронове. Међутим, Русија је забринута да би „стелтни“ дронови типа RQ-170 врло лако могли бити оспособљени да изведу изненадне смртоносне ударе.Отуда чињеница да Русија више није хтела да свој пројекат „Охотник“ држи у строгој тајности. Она је на тај начин хтела да покаже своме народу, али и свима у свету, да располаже адекватним средством које на веома ефикасан начин може да изведе исте, ако не и још смртоносније ударе од америчког аналога.

Међутим, према речима америчких војних експерата, „Охотник“ ипак није тако невидљив како га хвале руски званичници. Према њиховим речима проблем може да направи турбомлазни мотор АЛ-32Ф (или АЛ-41Ф) који је интегрисан и на вишенаменског ловца пете генерације Су-57. Амерички стручњаци сматрају да овај мотор није адекватан за летелице које треба да се назову „невидљивима“. Што се тиче „Охотника“ његова слаба тачка је управо део око репне површине и места где се налази млазница мотора.

Иако је овај „недостатак“ сличан и код ловца пете генерације Су-57, он је ипак више оптерећујућ за дронове типа „Охотник“ због специфичности задатака који се постављају испред њега. Наиме, ове летелице су намењене дубоком продору у ваздушни простор противника, где на том путу морају да избегну масу ваздушних, поморских и земаљских радарских станица, ловачко-пресретачких група итд. За разлику од ловца Су-57 који захваљујући својим изузетним летно-техничким способностима може да прихвати борбу у ваздуху, па и да се безбедно извуче из ње, то у случају детекције „Охотника“ не би било могуће.

Носивост убојног терета која код „Охотника“ неће прелазити 2 тоне се такође не може сматрати претерано великим капацитетом. Према мишљењу америчких војних експерата ово ограничење ће бити искориштено за ношење крстарећих ракета са нуклеарним бојевим главама или тактичких високопрецизних авио бомби огромне разорне снаге, које ће гарантовати уништење нападнутог објекта. Његова бомбардерска способност ће се моћи упоредити са бившим америчким стелт бомбардером F-117 који је у свом трупу носио свега две ласерски навођене авио-бомбе за извођење високопрецизних удара по земаљским циљевима.

Амерички војни експерти су сагласни да ће се руски С-70 „Охотник“ моћи упарити са ловачким авионима Су-57. Њихова тактичка формација би се могла састојати од 2-3 летелице (комбинација 1 Су-57+ 2 С-70). Наиме, пилот на ловцу Су-57 би имао контролу над својим „помоћницима“ које би слао у високоризичну зону ваздушног простора. Они би имали задатак да отворе „брешу“ у непријатељског одбрани и приме први удар на себе, што би у великој мери олакшало дејства ловачке авијације.

Иако се руска штампа фокусирала на ударне способности „Охотника“, не треба заборавити да се на његовој платофми могу интегрисати и средства за електронску борбу, као и радари. У верзији летелице за противелектронску борбу ови дронови могу одиграти веома опасну улогу, јер би њиховим продором у дубину непријатељског ваздушног простора имали велику шансу да реализују операцију тешког ометања радарских капацитета противника. На овај начин би у огромној мери паралисали одбрану условног непријатеља и отворили пут крстарећим ракетама и ловачко-бомбардерским групацијама да униште његове виталне потенцијале.

Ефикасност „Охотника“ када су у питању мисије дубоког продора у ваздушни простор који контролише технички напредан непријатељ, у великој мери ће зависити од руских конструктора који ће морати да пронађу боље решење за конфигурацију мотора на овој летелици. Међутим, ако ова летелица остане и на садашњем стадијуму нивоу развоја, она може помоћи руских ваздухопловним снагама и армији у целини, приликом извођења извиђачких и бомбардерских операција на удаљеним подручјима. Једна од мисија која је идеална за овакве летелице јесте тренутна руска ваздушна операција у Сирији.

Наравно, успех пројекта „Охотник“ ће у кључној мери зависити и од економских могућности Москве да финансијски изнесе његов развој, као и будућу серијску производњу.

Пред Асадовом војском џихадисти побегли повијеног репа, Марат Ал-Нуман ослобођен! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА