Најновије

ПЕНТАГОНУ ПОМРШЕНИ КОНЦИ ЗА БЛИСКИ ИСТОК: Хитна обустава слања наоружања у Ирак због безбедности!

Америчко министарство одбране обуставило је све испоруке оружја у Ирак, због безбедносних, рекао је портпарол УСАФ-а Бриан Бракенс за Унутрашњу одбрану.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Испоруке које су заустављене укључују испоруку ракета Сидевиндер, ракета Маверик и другог наоружања за ирачку флоту Ф-16.

Сједињене Државе почеле би поново испоручивати "када је окружење у Ираку довољно безбедно да се настави", рекао је Бракенс.

Према речима Сара Сирота, репортера Ратног ваздухопловства Унутрашње одбране, последња испорука извршена је 14. новембра и била је део уговора вредног 1,8 милијарди долара закљученог 2016. Није јасно колико је бродова остало до испуњења.

Ирачке оружане снаге обновљене су око оружја и доктрина САД-а након инвазије и окупације 2003. године од стране америчке коалиције. Ирачке оружане снаге често користе своје борбене авионе Ф-16 за напад на ИД који су и даље у земљи.

Овај потез је очигледно је последица повећаних тензија у региону, после убиства иранског генерала Касема Сулејманија и заменика шефа ирачке Народне мобилизационе јединице Абу Махдија ал-Мухандиса и других званичника.

Ситуација је већ била напета, јер су 29. децембра 2019. године САД извеле неколико ваздушних напада на положаје Катаиб Хезболаха и усмртиле најмање 25 њихових припадника.

Група је обећала одмазду, а присталице ПМУ-а 31. децембра напале су амбасаду САД-а у Багдаду. Као одговор на недавне америчке агресивне акте, ирачки парламент изгласао је необавезујућу резолуцију којом се позива на повлачење свих страних снага из земље. Неке су државе повукле своје трупе, док су САД тврдиле да немају планове да их повуку.

Поред тога, амерички председник Доналд Трамп више пута је рекао да ако Ирак жели да се трупе уклоне, мора да плати за скупе објекте које су САД изградиле у земљи да би смештале те исте трупе.

"Не постоје планови америчке војске да се повуку из Ирака," рекао је новинарима помоћник министра одбране Џонатан Рат Хофман, додајући да "изгледа да у Ираку постоји консензус да снаге Сједињених Држава постоје за стално."

Према извештајима, од 15. јануара, оружане снаге САД и Ирака наставиле су антитерористичке операције у земљи, мање од две недеље након што је она суспендована. Вашингтон је такође запретио да ће увести санкције Ираку уколико америчке снаге буду протеране. У међувремену, када се ирачки председник Бархам Салих 22. јануара састао са америчким председником Доналдом Трампом, потоњи је поновио подршку САД-а стабилности у Ираку.

Руцки ракетни цистем “Панцир” добио хиперзвучну ракету! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА