Најновије

ДАНАС СЛАВИ 28. РОЂЕНДАН! Ово је моменат када се родила Република Српска (ВИДЕО)

У Бањалуци и другим градовима данас ц́е бити обележен Дан Републике Српске, а којем се Бошњаци противе. Под мотом „За сва времена“, Дан републике обележава се од Требиња до Новог Града.

Караџић (Фото: Јутјуб)

У Бањалуци и другим градовима данас ће бити обележен Дан Републике Српске, а којем се Бошњаци противе. Под мотом „За сва времена“, Дан републике обележава се од Требиња до Новог Града.

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ. Скупштина је расписала плебисцит о останку српског народа у тадашњој заједничкој држави Југославији на којем су се Срби у БиХ изјаснили у готово стоодстотном проценту за ову опцију.

Муслимани и Хрвати нису признали резултат плебисцита, после чега су сви српски посланици из свих странака у Скупштини СР БиХ наставили рад у Скупштини српског народа и почели доношење аката којима је конституисана Република Српска.

Од десетак конститутивних аката који су уставноправна основа за стварање Републике Српске два су најбитнија. Први је Декларација о проглашењу Републике Српске и, други, Устав Републике Српске.

Своје званично име - Република Српска добила је 12 месеци касније, 12. августа, а први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.

Уставни суд БиХ је, на захтев бошњачког лидера Бакира Изетбеговића, донео пресуду којом се као Дан Републике Српске мора одабрати други датум, али су грађани на референдуму са више од 99 одсто гласова изгласали да 9. јануар остаје Дан Републике Српске.

Све је кренуло растурањем некадашње СФРЈ. Оснивање националних аутономних области у Босни и Херцеговини, српских и Хрватске заједнице Херцег-Босна, почело је у септембру 1991. године.

Међутим, до првог стварног раскола унутар странака победница на изборима из 1090. године долази 15. октобра, након седнице Скупштине Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине о будућем статусу Босне и Херцеговине унутар тадашње Југославије.

"Ово је пут на који ви хоћете да изведете Босну и Херцеговину, иста је она аутострада пакла и страдања којом су пошли Словенија и Хрватска. Немојте да мислите да нећете Босну и Херцеговину одвести у пакао, а муслимански народ можда у нестанак. Јер, муслимански народ не може да се одбрани ако буде рата овде", казао је тада бивши председник Срспке демократске странке, касније председник Републике Српске Радован Караџић.

Када је 21. новембра 1995. потписан Дејтонски мировни споразум и рат окончан Република Српска међународно је призната као један од два ентитета који чине Босну и Херцеговину.

Према званичним подацима, у рату за Српску је страдало око 21 хиљада бораца.

Надлежности и овлашћења Републике Српске су од Дејтона до данас константно опструисали, а неретко и одузимана од стрена високих представника међународне заједнице у БиХ.

Шпанац Карлос Вестендорп је 1999. сменио демократски изабраног председника Српске, Николу Поплашена. Од седам високих представника, британски дипломата Педи Ешдаун је највише користио тзв. бонска овлашћења и наметнуо чак 430 одлука. Тадашњи председник Српске Драган Чавић, рекао је раније да је Српска из тог периода изашла – паметнија.

Из Кабинета председнице Реублике Српске, Жељке Цвијановић, саопштено је да ће на свечаности бити додељена одликовања заслужним институцијама и појединцима поводом 9. јануара.

У оквиру Дана Републике Српске биће одржан и свечани дефиле на Тргу Крајине у Бањалуци, а потом ће у Спортској дворани „Борик“ бити одржана сечана академија.

Пре дефилеа, предвиђено је окупљање и постројавање учесника на стадиону Фудбласког клуба „Борац“ одакле ће се Улицом краља Петра Првог Карађорђевића упутити до Трга Крајине, где је предвиђено обележавање Дана Републике.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик позвао је све грађане Републике Српске да на Дан Републике, 9. јануара, дођу у Бањалуку и покажу да је окупљање тог датума далеко моћније и важније од свих они који на њега насрћу и покушавају да оскрнаве, што је, како је рекао, неприхватљиво.

Откривено шта Мило намерава да уради са отетим српским црквама! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА