Најновије

МИЛО РЕЖИМСКИМ МЕДИЈИМА УДАРА НА ЛИТИЈЕ: Ђукановић планира да "спиновима" дискредитује владике и организаторе скупова

У седиште Митрополије црногорско-приморске још није стигао никакав формални акт Владе Црне Горе о почетку дијалога о актуелној црквеној кризи и евентуалном закључењу темељног уговора СПЦ и државе.

Молебан у Подгорици (Фото: Јутјуб)

У ишчекивању конкретизације најављених разговора, из Цркве поручују да су увек отворени за дијалог, али да је предуслов за било какав корак ка компромису неопходно повлачење спорног закона.

“Уколико власт намерава да се разговара само о примени закона, онаквог како је накарадно и написан и усвојен, резултата тешко да ће бити. Повлачење овог безакона је једини разуман корак. Црква је одувек била за разговоре, али искрене воље до сада није било”, оцењује митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

У општој хајци против Српске православне цркве, епископа, свештенства и верног народа који учествује у величанственим литијама широм Црне Горе нашао се и председник Србије Александар Вучић. Њега је јуче "прозвао" бивши црногорски министар за информисање Божидар Јаредић, данас члан удружења "Црногорски збор", коме је засметала Вучићева изјава у којој је рекао да "у Србији никада није покушавано рушење власти у Црној Гори, али да се обрнуто догађало".

- Власт у Црној Гори рушила се из Србије пре Првог светског рата, када је невиђени одијум постојао против краља Николе и његове породице. Деведесетих су власт и држава Црна Гора биле на удару Милошевићевог национализма. И Вучић се без имало стида обраћа црногорским властима и каже: "Лажете". Против Црне Горе ујединили су се опозиција, Црква и то са великом подршком Србије, а могуће и Русије.

Публициста Јован Маркуш упозорио је јавност на намере режимских пропагандиста који спремају медијски удар на епископе и свештенство СПЦ у Црној Гори, како би их дискредитовали и ослабили окупљања народа на литијама. Идеја је, како каже, да се преко подобних медија јавности пласирају фабриковане афере о енормном богатству људи из Митрополије и епархија, који су укључени у организацију литија.

- На челу Епископског савета први по части је митрополит Амфилохије, па је логично да медијски удар крене од њега. Три деценије сарађујем с њим, па режим јавно обавештавам о митрополитовој имовини: поседује библиотеку са неколико хиљада књига, коју је већ завештао манастиру Стањевићи, 40 студија чији је аутор, одежде и панагије и неколико стотина ципела са пробушеним ђоновима, које је поцепао путујући и обнављајући Црну Гору - каже Маркуш.

Из Социјалистичке народне партије оцењују да је на делу дискредитација свенародних литија.

- Ми смо уз свој верујући народ и део смо стотина хиљада грађана који показују свој однос према историји и нашим светињама. Литије су изнад политике и подела. Тамо смо сви, на Божји позив, и представљамо народ ове државе, грађане, а не припадника партија или странака. Зато је приоритет свих приоритета повлачење антиуставног закона уз договор Владе Црне Горе и наше Митрополије - наводе у СНП-а.

Какав је истински став владајуће ДПС о грађанима Црне Горе окупљеним у литијама отворено је јуче рекао високи функционер ове странке Миодраг Вуковић. Он је Подгорицу током одржавања литија упоредио са Техераном, а примедбе Цркве на спорни закон окарактерисао као фундаменталистичке амбиције.

Из колашинског ДПС такође оцењују да иза шетњи и литија "нема вере и верске угрожености", поручујући да противници Закона о слободи вероисповести "намећу превазиђени, националистички концепт друштва", док из Либералне партије поручују да се током литија крше људска права и слободе, јер се "сатима блокирају виталне саобраћајнице и булевари" широм Црне Горе.

Умањују број

Дан након још једних импресивних литија у којима је мирно учествовало око 200.000 грађана, режимски медији све умањују - по њима у литијама је учествовало свега око 53.000 грађана, што је мање у односу на претходну недељу "када их је било око 70.000".

- Умањивање до безобразлука броја учесника у литијама је - потез очајника - поручују из ДФ Никшић.

Прочитајте ОВДЕ како Ђукановић планира да владикама подметне дрогу.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА