Најновије

РЕПРЕСИЈА СВЕ ГОРА: Милу се дрма власт, на литијама против отимања светиња и многи чланови његове странке!

Селектору бронзаног ватерполо тима Црне Горе у цетињском манастиру митрополит дарује икону Богородице. Претресан аутомобил владике Јоаникија. Чланови ДПС учесници литија. Репресивне мере све јаче. Цетиње једини град под потпуном контролом Мила Ђукановића.

Литија (Фото: Јутјуб)

Овако би се најкраће и грубо могла сажети протекла два-три дана у Црној Гори. Питање које се намеће и неизоставно поставља током разговора о дешавањима у Црној Гори јесте - да ли ће пасти режим Мила Ђукановића. Оно што је засад извесно јесте чињеница да је власт ДПС и готово тридесетогодишња владавина Ђукановића озбиљно уздрмана.

Литије за које је власт у Подгорици, по свему судећи, очекивала да ће трајати неколико дана и да ће се све окончати говорима владика и покојег аналтичара, међутим, све су бројније. Посебан забијени клин је учешће и подршка разних кадрова владајуће опције у литијама.

Селектор

Последња вест гласи: селектор ватерполо тима ЦГ Владимир Гојковић јуче био на литургији у Цетињском манастиру. Митрополит Амфилохије селектору и целој репрезентацији "која је прославила и себе и целу Црну Гору", доделио икону Свете Богородице Филеримске. Гојковић је у име репрезентације захвалио на части и указаној пажњи. Ову вест сустигла је друга, да је аутомобил владике будимљанско-никшићког Јоаникија заустављен и претресан. Како је епископу речено, по налогу.

Дословце шамар владајућој структури стигао је из Шавника. Приликом избора новог председника општине Влатка Вуковића, председник клуба одборника ДПС-а Владимир Томић рекао је јавно: "У овом тренутку није важна службена биографија Вуковића, већ вера у Бога". Томић је истакао да му је битно да Вуковић остане веран православљу, светосављу, крсној слави и свећи, а да га је отац дајући му име "даривао, дакле, и косовским митом и косовским штитом".

Пометња у ДПС

Пометња је ушла у редове владајуће партије и можда је најверодостојнији приказ обраћање посланице и председнице општинског одбора ДПС-а у тивту Јованке Лаличић. Она је испрва за медије изјавила да ће сви који учествују у литијама бити избачени из ДПС. Убрзо се потом исправила "да никога неће избацивати из партије, али да су они који учествују на литијама очито залутали у ДПС". А онда је на чело литије пре три дана стао активни полицајац Илија Зековић, носећи крст улицама Бара, иако је добио претње да ће бити суспендован. Како су пренели црногорски медији, у литији су биле и његове колеге.

На седници скупштине у Пљевљима, на којој је требало да се расправља о спорном закону о слободи вероисповести, ДПС је најавио да се неће појавити. Са опозицијом на седницу је дошло и неколико одборника управо ДПС. У истом граду одборник ДПС преко целе улазне стране хотела у свом власништу ставио је огромни плакат на коме је Свети Сава.

Полиција на северу

Јавно се огласио и Баранин и члан Ђукановићеве странке Милан Бабовић. Истакао да је као и његова породица гласао за независност Црне Горе, али да му нико не може одредити у ког ће Бога веровати и у коју цркву ићи. Он од првог дана учествује у литијама.

Према незваничним сазнањима, врх ДПС донео је одлуку да се појача присуство полиције и специјалаца на северу Црне Горе. На улицама Берана то присуство је највидљивије, а прексиноћ у овом граду су виђени и специјалци са маскама. Уз ову наредбу ишла је и да се контролише улазак у погранична места на граници са Србијом. Циљ ове мере је да се спречи улазак учесника литија. Истовремено на граници са Србијом је отпочело копање канала. Влада Црне Горе то је објаснила тврдњом да је мотив - затварање дивљих прелаза.

Ових дана сведоци смо и неколико потеза Ђукановића који су били контрапродуктивни за његову власт. Владару, за кога је увек везивано да је хладнокрван, последњих дана контрола измиче, па и када је реч о говорима. Направио је пар потеза чија је цена висока. Ђукановић је литије назвао лудачким и посегао за репресивним мерама - хапшењем. То је, напротив, довело до још масовијих литија. Сила је примењена чак и на осликаним тробојкама, а њихово уклањање је довело до тога да се сада осликавају непрестано као порука.

Ипак, основна грешка коју је направио режим јесте лоша процена.

- Дошло је до појаве невиђеног црквеног ентузијазма и јединства које је власт Црне Горе потценила. И садашња дешавања посматрана у том смислу јесте феномен који до сада нисмо имали у Европи - каже амбасадор једне европске државе који је замолио да му се не помиње име.

Пут без повратка

У Црног Гори се више него очигледно показало да је Црква најмоћнија институција. Она се међутим, посматрано уназад, није мешала ни у проглашење независности ЦГ. Усвајање спорног закона о слободи вероисповести, односно покушај слабљена Цркве и најава присвајања светиња јесу после свега преломни тренутак. Пресудно је, а то је власт игнорисала - Митрополија никада није била, нити је неговала, антагонизам између - српског и црногорског. Црква у ЦГ није до сада била против државности Црне Горе. И зато дешавања у Црној Гори нису само провала незадовољства српске заједнице. И добар део оних који се декларишу као Црногорци Митрополију СПЦ сматрају својом црквом.

С друге стране, управо од власти је дошао покушај рушења идентитета у Црној Гори и то јесте мина која може значити, симболично речено, пут без повратка за режим. Приде, оно што одликује литије у Црној Гори је чињеница да оне нису политички скупови. Окупљају различите политичке опције и утолико су и необичније за данашње време - у њима нема таквих подела.

Митрополија: Док је овог закона, нема договора с државом

Митрополија неће да направи темељни уговор са државом докле год је Закон о слободи вероисповести, овакав какав је усвојен, на снази - кажу у Митрополији црногорско-приморској. Како додају, Црква неће политизовати ситуацију.

- Интересује нас само спорни закон којим се настоји урушити Црква и одузети светиње - додају у Митрополији.

Једина легитимна православна црква у ЦГ јесте Митрополија СПЦ, која има континуитет са осталим епархијама Српске цркве.

Прочитајте ОВДЕ    какву је то нову превару смислио Мило.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА