Најновије

Трамп поклања Аљаску Русији

Ако амерички политички естаблишмент не уклони Доналда Трампа у поступку импичмента са позиције шефа државе, постоји могућност да он поклони Аљаску Русији у замену за подршку на предстојец́им председничким изборима, упозорио је Адам Шиф, демократа и председник Комитета за обавештајне послове америчког Конгреса.

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: kremlin.ru)

Руски аналитичари то сматрају политичком анегдотом.

Директор Евроазијског комуникационог центра Алексеј Пиљко сматра да демократе желе да оцрне Трампа у медијима како како би добили политичке поене за предстојеће изборе, јер амерички председник не може да поклони Аљаску Русији, чак и да то жели, јер се територије не поклањају нити за то постоје законски оквири.

„Поклањање Аљаске“ — покушај демократа да сакрију мрачну прошлост

„Трамп се смучио демократама са случајем Бурисми, где су Трампови људи открили учешће сина Џозефа Бајдена у сумњивим корупционим шемама на територији Украјине, док је Бајден био потпредседник САД. То је страшно за демократе, јер је Бајден један од главних Трампових конкурената на изборима ове године и ако демократе случај Бурисми не гурну под тепих, оне ће гарантовано изгубити председничке изборе и Трамп ће остати на још четири године“, рекао је експерт.

Демократе покушавају на све начине да оставе иза себе непријатне ситуације и оптужбе за корупцију не само у вези са случајем „Бајден“, већ и „Клинтон“, подсећају руски експерти. Зато је „Трампов импичмент“ био прва „димна бомба“, а Аљаска још једна линија одбране.

„Трамп ће пре урадити супротно и купити Гренланд од Данске, о чему је већ говорио, него продати неком нешто“, уверен је Пиљко.

Овакве изјаве су, према мишљењу експерата, неадекватне и не приличе било којој врсти политичког процеса, више некој другој врсти програма. Директор Института за политичка истраживања Григориј Добромелов сматра да када је реч о политици, унутрашњој или спољашњој, треба се држати реалности, логике и оног што је могуће, те да авантуре америчких политичара, па у том смислу и могућност поклањања Аљаске Русији не треба ни коментарисати.

„Политичке анегдоте треба оставити за хумористичке програме. У савременом свету и савременој геополитици то је принципијелно немогуће“, рекао је експерт.

Не треба изгубити из вида и могућност да демократе оваквим изјавама припремају сличан сценарио као и онај после избора 2016. године — „Русија је Америци изабрала председника“, подсећају експерти.

Демократска пропагандна машинерија

Пре него што је Адам Шиф пласирао овакву информацију пред судом у поступку импичмента, демократе су вероватно детаљно размотриле какав ефекат она може имати на америчке грађане, будуће бираче, објашњавају експерти. С обзиром на то да оне долазе од лица „одговорног за праћење шпијуна“, које руководи комитетом у чија овлашћења спада и контрола рада специјалних служби, изјаве о „могућностима или могућим намерама“ актуелног председника у једном делу становништва могу бити схваћене као реална и озбиљна претња америчким интересима.

Америчка пропагандна машинерија је, како наводе експерти, искључиво из унутрашњих политичких разлога, почела да прави од Русије бренд и да је приказује као злог светског хегемона, против кога се САД боре дипломатском изолацијом и увођењем економских санкција или као „ледени сибирски Зимбабве са нуклеарним оружјем“.

Део америчке јавности ће свакако помислити да држава која је успела да организује Брегзит и Американцима изабере председника, заиста и јесте светски хегемон кога се треба чувати. Међутим, ствар је у томе да се на овај начин формирају очекивања бирачког тела које развија страх и одбојност према Русији, те ће очекивати да будући изабрани председник заузме оштар став и предузме агресивне мере према Русији, како би „заштитио“ своје грађане. То у будућности смањује потенцијал за нормализацију односа и стабилност међународног поретка у целини. Сви кораци предузети искључиво у унутрашње сврхе имају ефекат на међународне односе.

Експерти подсећају да је Америка у хладном грађанском рату између присталица дубоке државе и присталица Доналда Трампа. Због тога се заиста један део друштва боји руске моћи и на сваком кораку види агенте КГБ-а, док други део губи поверење у медије, званичнике и престаје да верује да Русија или било која друга земља заиста наноси штету америчким интересима. Прогнозе су ипак оптимистичне, јер ако настави овим путем, америчка политичка елита ће ускоро остати ограничена у избору средстава за манипулацију јавним мњењем.

Ирачки обавештајци раскринкали америчке лажи! Више о томе ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА