Најновије

"РАЧУНАЋЕМО ВРЕМЕ ДО И ПОСЛЕ КОРОНЕ!": Владислав Јовановић открива како ће свет изгледати након пандемије!

Поводом актуелне панепидемије вируса Ковид-19 у свету, некадашњи министар спољних послова СР Југославије и амбасадром при УН, Владиславом Јовановићем прокоментарисао је тренутну ситуацију у међународним односима у светлу пандемије и дао прогнозе у ком правцу ће кренути свет по њеном окончању.

Владислав Јовановић (Фото: Јутјуб)

- Пандемија корона вируса је несрећа која подједнако удара све и представља планетарну опасност. Зато је веома важно заборавити на политичка размимоилажења и идеолошке сукобе, јер сви ми, као становници планете, делимо исту судбину – започео је своје излагање Јовановић.

Некадашњи министар сматра да национални ниво није довољан да би се опасност отклонила и да на пандемију треба одговорити на светском плану, удруженим силама свих држава. Он посебно подвлачи улогу Уједињених нација, за које каже да, за сада, стоје прилично невидљиво и да нису показале довољно иницијативе да се укључе у процес отклањања последица кризе.

- Епидемија короне је нова ствар, до сада невиђена и зато ћемо када се она оконча рачунати време до и од ње. Она нас подсећа да смо сви једнаки на овој планети и да нечији животи нису вреднији од других – рекао је Јовановић.

Српски дипломата се залаже за тренутну обуставу свих облика ратовања и зле воље (санкције, блокаде, уцене...) и у том смислу истиче потезе Кине и Русије које су показале широкогрудост у погледу помоћи Италији која је највише погођена пандемијом.

- Европска унија се укључила тек накнадно, што је облик старог калкулантског мишљења, остатак себичног размишљања које се враћа као бумеранг. Ми не треба да спасавамо само сами себе, већ планетарно. Свет треба да се универзализује. Корона вирус је опомена колико је сепаратистички начин решавања проблема погрешан – нагласио је Јовановић.

Он је додао да се није само ЕУ обрукала у новонасталој ситуацији, већ и друге регионалне организације попут АСЕАН-а и Арапске лиге. Јовановић сматра да то може угрозити регионално окупљање и довести до губљења смисла за јединство. 

- Ово је доказ да је ЕУ само једна међународна организација и да није успела да изгради чвршће темеље повезивања – каже некадашњи министар.

Владислав Јовановић каже да ће будући политички процеси зависити од обима и последица пандемије, што ће угрозити већ започете и може довести или до револуционарног врења или затварања у националне границе.

- Све губи смисао пред пандемијом. Овде не смемо заборавити економске последице пандемије. Систем је заснован на профиту, а када профита нема све се урушава. Отворене су сада широке могућности, али ће ова пандемија сигурно да опомене човечанство у већој или мањој мери. Тешко да ће да уразуми, али ће, свакако, опоменути. Ми нисмо довољно свесни, исувише смо уљуљкани старим начинима размишљања – закључио је Јовановић.

Расте број заражених! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА