Најновије

АМЕРИ ПРЕДАЛИ ЈОШ ЈЕДНУ БАЗУ: Није више у нашим рукама, ми се повлачимо! (ФОТО)

Коалиција предвођена САД-ом објавила је 29. марта да је предала ваздухопловну базу К1 у северној ирачкој провинцији Киркук Министарству одбране те земље.

Америчка војска (Фото: marines.mil)

Пуковник Мајлс Б. Цагинс III, портпарол коалиције, изјавио је да је тај потез унапред планиран и резултат недавног успеха против ИД-а. „Данас су трупе коалиције пребациле милион долара имовине док одлазе у састав операције Заједничка одлучност (Inherent Resolve) унутар ирачке ваздухопловне базе К1.

Овај дуго планирани потез координиран је са ирачком владом," рекао је портпарол, додавши "ИСФ (ирачке снаге безбедности) су успешне против ИД-а. Коалиционе трупе ће бити на мање места са мање лица." Познато је да је око 300 припадника америчке војске и морнарице распоређено у ваздухопловној бази К1. Сви они одлазе из базе.

Вазухопловна база К1 била је мета серије ракетних напада у последњих неколико месеци. У нападу 27. децембра 2019 погинуо је амерички извођач радова који је био у бази.

Пре два дана коалиционе снаге предале су ирачку владину снагу ваздушну базу Ал-Кајарах. Пре тога, француске трупе које су деловале у оквиру коалиције повукле су се из земље.

Страх од широко распрострањеног коронавируса, успех ирачких снага против остатака ИД-а и све јача напетост са шиитским групама су мотиви иза деломичног повлачења коалиције коју предводи САД из Ирака.

Прочитајте ОВДЕ упозорење Путиновог човека.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА